Актуално
Новината, че президентът Румен Радев връща на Висшия съдебен съвет (ВСС) избора на Иван Гешев за главен прокурор, предизвика коментари в социалните мрежи. "Дневник" събра някои от тях:
Първа крачка в правилната посока (реакции в мрежите след хода на Радев)

Гост-автор | 07/11/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

© Надежда Чипева, КапиталНовината, че президентът Румен Радев връща на Висшия съдебен съвет (ВСС) избора на Иван Гешев за главен прокурор, предизвика коментари в социалните мрежи. "Дневник" събра някои от тях:


"Правосъдие за всеки", "Туитър":


Радев връща избора на Гешев: "Изборът на главен прокурор трябва да поражда доверие, а не съмнение."


Георги Георгиев, БОЕЦ, "Фейсбук":

 

Важна гражданска победа!


Иванина Манчева, economix.bg, "Фейсбук":


"Служебна подкрепа". Добри аргументи на Румен Радев според скромното ми мнение.


Ивайло Дичев, професор в СУ:


Да, Радев постъпи по единствения правилен начин. Кажете го просто и ясно, без конспиративни увъртания.


Спасимир Пилев, "Фейсбук":


Откакто имам право на глас не съм гласувал един единствен път – на балотажа на президентските избори. Днес мисля това за грешка. Браво на президента Радев, че не подписа указа за назначаването на Гешев.


България все повече прилича на тоталитарна държава, което е много плашещо. Репресиите над инакомислещите не са форма на демокрация и не водят до нищо добро! Демокрацията включва вземане на решения и управление от хора с различни виждания и идеи, така както човек се нуждае от два крака, за да се движи или поне да стои прав. Назначаването на хора без образование и елементарна култура на поведение на ръководни постове, само защото са роднини, също води до крах. Крах, който ще го плати скъпо и този дето е взел 20 лв., за да осигури благоденствие на своя господар.


Йода, "Туитър":


Похвално е, че Радев отказа да подпише за Гешев. Но не може да се подмине факта, че аргументите му за това бяха слабички – нямало конкуренция и какво било публикувано на сайта на ВСС. И не посмя да изрази мнение за самия Гешев. Т.е. хем му се иска, хем не му стиска.


Николай Апостолов, "Туитър":


Ама то и хубави неща се случвали от време на време в политическата ни система! Сигурно това няма да е краят на сагата Гешев, но е някаква крачка в правилната посока.


Клуб "Предприемач", "Туитър":


Ми много приятно!


Илиян Василев, бивш посланик в Москва, "Фейсбук":


Пак ще ме обвинят от ГЕРБ, но сори гайс. Радев поне се опитва да спре Гешев, Борисов го подкрепи. И Бойко се сърди, че не го разбирам. Гешев за мен беше вододел. За това оценявам по достойнство този акт на президента. От тук нататък ме интересуват действията, не етикетите и самомненията.


Павел Антонов, "Туитър":


Левият Румен Радев спря избора на Гешев. Мая Манолова също се обяви против него, макар и през зъби. Управляващата дясно-патриотична коалиция твърдо го подкрепя, както и уж лявата БСП. Да му мислят хем десните, хем уж антисистемни, на чия страна ще застанат!


Полина Паунова, журналист в "Свободна Европа", "Фейсбук":


Добре че няма "почти" подписване на указ. Защото "почти" аргументи се вижда, че има.


Ружа Смилова, "Туитър":


Президентът Радев връща избора на Гешев на ВСС. Но не сезира Конституционния съд по казуса. До седмица ВСС вероятно ще го прегласува. А Радев - с венец.


Венелина Попова, журналист, "Фейсбук":


Президентът отказа указа за Гешев с пресъхнало гърло. Вместо да използва правото си да поиска от конституционните съдии тълкувание за избори на тримата първи в съдебната система, Радев излъга надеждите на хората и върна топката в полето на ВСС. Сега знаем какво следва, жалко.


Методи Лалов, "Демократична България":


Правилно решение на президента Румен Радев (имам достатъчно основания обаче да не вярвам в искреността на Радев в разбирането му за реформа в съдебната система, но това не е най-важното сега).

Несъмнено е, че Иван Гешев е човек с личностни и професионални дефицити, който е избран от зависими и също толкова негодни да бъдат в управлението на съдебната власт хора (онези двайсетимата на ВСС, които назначиха Гешев), които са изпратени във ВСС от политическите марионетки на задкулисието в парламента.

Проблемът на съдебната система не е конкретно Иван Гешев. Защото такива като него има стотици. Проблемът е овладяването на съдебната система от задкулисието и превръщането й в бухалка срещу българските граждани, за което способства недобрата конституционна и законова уредба на съдебната власт. Затова дори Гешев да не стане главен прокурор, същите хора от ВСС ще назначат подобен на него като мислене и отношение към правовата държава и демокрацията, но може би малко по-лицеприятен като публично поведение. А Гешев ще остане зам.-главен прокурор и ще мачка "десните екстремисти" и всеки, който не пее в хора на задкулисието. Тогава Радев ще подпише указ за назначаването на това ново лице, а ние отново ще заспим дълбок сън. Ето защо е време за промяна в конституцията, така че съдебната власт да бъде освободена от зависимостите, в които е изпаднала.

Ние от "Демократична България" имаме воля и знания да донесем необходимата промяна.

Източник: dnevnik.bg  Други статии от този авторКоментари