Чешкото правителство казва на своите граждани как да се справят с терористите: “Стреляйте!”

Чешкото правителство казва на своите граждани как да се справят с терористите: “Стреляйте!”
08-11-2019г.
17
Лентата

Преди няколко месеца чешкият президент Милош Земан направи необичайно изказване - той призова гражданите да се въоръжат срещу евентуален "свръххолокост", който ще бъде извършен от мюсюлмански терористи.

Въпреки че в страната има по-малко от 4000 мюсюлмани на 10 милиона души население – продажбите на оръжия драстично са се увеличили.

 Един собственик на магазин в Източна Бохемия, регион в северния център на Чехия, каза пред местен вестник, че хората са уплашени от „вълната ислямисти“.

Сега вътрешното министерство на страната настоява за конституционна промяна, която би позволила на гражданите да използват оръжията си срещу терористи. Привържениците на идеята твърдят, че това би могло да спаси човешки живот по време на нападение, в случай, че полицията се забави или не може да тръгне веднага към мястото. За да бъде приет законът, парламентът трябва да одобри предложението. За него ще бъде гласувано през идните месеци.

Чехия вече има някои от най-леките политики за оръжия в Европа. Там има около 800 000 регистрирани огнестрелни оръжия и 300 000 души с лицензи за оръжие. Да получиш оръжие е сравнително лесно: трябва да си навършил 21 години, да преминеш проверка за познания на познанията за употреба на оръжие и да нямаш криминално досие. По закон чехите могат да използват оръжията си, за да защитят имуществото си или когато са в опасност, въпреки че после трябва да докажат, че действително са били изправени пред реална заплаха.

Това поставя страната в противоречие с по-голямата част от Европа, която отдавна подкрепя много по-строги мерки за контрол на оръжията. Вследствие на терористичните атаки през 2015 г. в Париж, Франция тласна Европейския съюз да въведе още по-строги политики. Първоначалното предложение на Европейската комисия призова за пълна забрана на продажбата на оръжия като Калашников или AR-15, които са предназначени предимно за военна употреба и продажбите на боеприпаси да бъдат ограничени до 20 патрона или по-малко.

Чехия излезе твърдо срещу директивата. Длъжностните лица предупредиха - някак зловещо - че мярката ще ограничи способността на страната да изгради „система за вътрешна сигурност“ и ще направи почти невъзможно обучението на войници от мобилизационния резерв. И пълна забрана на бойни пушки, които могат да изстрелят голям брой патрони, би направила незаконни хиляди оръжия, които вече са собственост на чешки граждани, потенциално създавайки черен пазар, който терористи да експлоатират. Финландия и Германия също споделиха своите собствени задръжки по този въпрос. 

Групи, подкрепящи оръжията в Европа също се мобилизираха срещу законопроекта с подкрепата на политиците от крайната десница.

След месеци на спорни преговори, миналия месец ЕС прие компромисен вариант - министерският съвет ще потвърди мярката тази пролет - всички държави-членки ще имат 15 месеца, за да се съобразят с новите ограничения за оръжия. Последната мярка забранява продажбата на повечето бойни пушки и изисква всички потенциални купувачи да преминат през психологическа проверка, преди да могат да закупят оръжие. 

Ако някой не успее да вземе оръжие в една държава членка на ЕС, информацията за това ще бъде разпространена в интернационална база данни, за да не може той да се сдобие с оръжие другаде.

Онлайн продажбите също ще бъдат силно ограничени.

 Чешката република беше единствената страна, която се противопостави на директивата заради това, че е твърде строга. 

Люксембург също гласува против мярката, но с мотива, че тя е прекалено слаба.

Независимо от това как чешкият парламент гласува относно мярката за борба с тероризма, законите за оръжия ще станат по-строги. 

Всички купувачи на оръжия ще бъдат задължени да преминат през психологически проверки, въпреки че все още не е ясно дали собствениците ще трябва да върнат своите незаконни, според новоприетия закон, оръжия.

 Тази неяснота накара един чешки вестник да предположи, че последният ход на МВР има повече общо с „политическата безопасност“, отколкото с терористичните проблеми.

Източник: independent.co.uk

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.