СМЕСЕН MAGAZINE
Отиде си Павел Васев – личност с изключителен принос и за киното, и за театъра, един от най-добрите мениджъри в българската култура. Новината за смъртта на режисьора е потвърдена пред „24 часа“ от Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура и медии в парламента, негов близък приятел. В началото на тази година Васев получи инсулт и благодарение на усилията на Рашидов, през май бе транспортиран до България с правителствения фалкон.
Почина Павел Васев, много ценен и за киното, и за театъра

Гост-автор | 08/11/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Отиде си Павел Васев – личност с изключителен принос и за киното, и за театъра, един от най-добрите мениджъри в българската култура. Новината за смъртта на режисьора е потвърдена пред 24 часа от Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура и медии в парламента, негов близък приятел. В началото на тази година Васев получи инсулт и благодарение на усилията на Рашидов, през май бе транспортиран до България с правителствения фалкон.

Той бе сред най-ценените фигури в родното изкуство – и то във враждуващи помежду си лагери. И може би е единственият, който поставя в едно положително изречение антиподи като Вежди Рашидов и Александър Морфов, Светлин Русев и Георги Господинов.

Павел Васев е работил за културата на различни позиции – като председател на Съюза на филмовите дейци, зам.-министър на културата, директор на Народния и на Сатиричния театър, директор на Националния филмов център, последно бе директор на Българския културен център в Москва. Навсякъде бе обичан от колегите си на всички позиции, а самият той често можеше да бъде видян да работи редом до тях, случваше се дори лично да шофира служебния бус на театъра. На прощалното му парти в Народния, когато реши да напусне театъра, всички присъстващи изразиха привързаността си, като си залепиха подобен на неговия неизменен мустак.

Роден е в София на 15 април 1951 г. Завършва средно образование в Югославия, където баща му е дипломат. Учи във Филмовата академия в Белград, след това завършва и ВИТИЗ (НАТФИЗ) със специалност театрална режисура.

Независимо от длъжността, която заемаше, Павел Васев беше непримирим към проблемите и най-вече безпаричието в българската култура, не се свенеше да влиза в битки и ги водеше разпалено. В едно свое интервю през 2017-а, например, той заяви, че държавата може да вдигне парите за култура, но не иска – по думите му, от промените насам бюджетът на Министерството на културата е бил съкратен с около 200 млн. лв. А като причина за застоя в българската култура определи самия застой – „любима среда на българските политици“.

„Единственият истински противник на безпросветни политики, прокарвани „от името на народа”, е културата, защото тя е фундаментът на демокрацията“, каза приживе Павел Васев.

Той бе и автор на „Площад Славейков“ – последният му текст бе по казуса с отхвърления от НФЦ проект на актьора Руси Чанев.

Мир на праха му!

Източник:ploshtadslaveikov.com  Други статии от този авторКоментари