„Незабавно“ – думата, която събори Берлинската стена

„Незабавно“ – думата, която събори Берлинската стена
09-11-2019г.
34
Гост-автор

На 9 ноември преди точно 30-години символът на разделена Европа – Берлинската стена, падна под напора на протестиращите. Хиляди източногерманци се втурнаха към стената, разделяща столицата Берлин, след като тогавашният секретар по въпросите на информацията на Германската социалистическа партия Гюнтер Шабовски импровизирано произнесе една дума, която не е била написана в листа му, подаден от председателя на управляващата партия Егон Кренц.

На пресконференция Шабовски изрича думата „незабавно“, която изкарва жителите на Източен Берлин, въоръжени с чукове, щанги и отвертки, за да разчистват пътя си към свободата.

На 9 ноември Шабовски трябва да представи на пресконференция решенията на германското правителство постепенно да вдигне забраната за пътуване заради вълната от германци, които напускат през отворената през август унгарско-австрийска граница. Намерението е новините за премахването на ограниченията за пътуване да бъдат съобщавани на части, но когато Шабовски е попитан от журналиста от германския вестник „Билд“ Петер Брикман кога влизат в сила промените.

„Изглежда, доколкото знам... веднага. Незабавно“, отговаря Шабовски, който не е присъствал на заседанието на Политбюро и знае само, че планът е новината да бъде съобщена по радиото в четири часа сутринта, за да се избегнат безредици.

Това е достатъчно, за да изкара хиляди от домовете им, които се отправят към Бранденбургската врата.

Пресконференцията е първата публична проява на Шабовски, който три дни по-рано е избран за секретар по въпросите на информацията в Централния комитет на Германската единна социалистическа партия. Шабовски влиза в германския политически елит от поста на главен редактор на партийния официоз „Нойес Дойчланд“. През 1989 г. е първи секретар на управляващата партията в Берлин.

Кариерата му приключва на 3 декември, когато ЦК на Политбюро се разпуска, той е изключен от партията и се връща към журналистическата професия. През 1997 година Гюнтер Шабовски е осъден на 3 години затвор заради участието си във вземането на решението да бъде разстрелван всеки, опитал се да премине стената от ГДР във западна Германия. Година по-късно е помилван. Умира през 2015 г. на 86 г. в старчески дом.

След 28 години съществуване стената е разрушена, а източна и западна Германия се обединяват на 3 октомври 1990 г. след 40-годишно разделение.

Президентите на Германия, Чехия, Словакия, Полша и Унгария полагат цветя по време на възпоменателната церемония
Президентите на Германия, Чехия, Словакия, Полша и Унгария полагат цветя по време на възпоменателната церемония

В Берлин вече започнаха честванията по повод 30-ата годишнина от падането на Стената. На възпоменателна церемония, на която присъстват канцлерът Ангела Меркел и президентите на Германия, Словакия, Полша, Унгария и Чехия, ще бъдат почетени жертвите на стената. Около 200 души са разстреляни при опит за бягство. Тази вечер пред Бранденбургската врата годишнината ще бъде отбелязана с концерт. България е представена на честванията от външния министър Екатерина Захариева.

Източник: svobodnaevropa.bg

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.