Маестро Eнио Мориконе на 91 години. Ненадминатия гений на филмовата музика

Маестро Eнио Мориконе на 91 години. Ненадминатия гений на филмовата музика
10-11-2019г.
74
Гост-автор

https://i.pinimg.com/564x/2d/46/f7/2d46f7395a1521745b2be6ac42795525.jpg

Eнио Мориконе не е просто композитор. Той е титан. Творец от друго измерение. Най-емоционалният и въздействащ създател на филмова музика. Може би и… най-големият!

https://i.pinimg.com/564x/dc/d3/15/dcd315518c30164fc2073f217390e610.jpg

Това, което прави и оставя след себе си, е магия. Магия, която те пленява до живот. И те надживява. Негова е музиката към повече от 570 филма, 30 от които уестърни, сред които безсмртните „Добрият, лошият и злият“, „За шепа долари“, „Имало едно време на запад“.

Цитати, биография и музика на Енио Мориконе :

https://i.pinimg.com/564x/42/0e/09/420e09145f8dd1304d1d1eb66c657369.jpg

Музиката може да утеши, особено хората с чувствителна душа, които още не са се отучили да чувстват, изпитват състрадание и преживяват, без да са се превърнали в циници.

Какво слушам когато искам да си подобря настроението – красива музика и нищо повече. Но когато съм у дома, аз не я слушам, аз я създавам.

Когато създавам музика за филми от различен жанр, аз отново се прераждам, обновявайки своето майсторство. И нямам някакви конкретни предпочитания. Просто помня хубавата музика от филмите, и за мен не е важно дали тези филми са постигнали успех или не.

Музиката прилича на луксозен ластик, който може да се разтяга в различни посоки и да се адаптира според изискванията.

Музиката наистина може много, но, уви, само на теория. Навярно, ако всички пееха и свиреха, на земята не би имало войни и международни конфликти. Но ние прекрасно знаем, че това е утопия.

Не мога да надникна в бъдещето и обективно да оценя това, което съм направил досега. А субективно, честно казано, доволен съм от всичките си произведения. Във всеки филм е вложен много труд, и аз не мога да назова един или даже десет, които считам за най-добри. За мен те са като деца – всички са хубави.

Докато чувствам страст и удоволствие да пиша музика, ще продължа. Концертите са различни от истинската ми професия. Те са обусловени до голяма степен от композиторската ми дейност.

Негова музика звучи още и в знакови киноленти като „Имало едно време в Америка“, „Мисията“, „Малена“, „Декамерон“, „Професионалистът“, „Недосегаемите“, „Ново кино „Парадизо“, тв-сериала „Октопод“, „Легенда за пианиста“. Енио Мориконе е роден на 10 ноември 1928 г. в Рим, в семейството на професионалния джаз тромпетист Марко Мориконе. Учи тромпет, композиция, хорова музика и дирижиране в Консерваторията на Национална академия в Санта Чечилия.

В дебрите на филмовата музика за първи път се впуска през 1955 г. Паралелно с това продължава да композира произведения в любимия си класически жанр. Работата му в италианското киното протича в сътрудничество с режисьори от калибъра на Серджо Леоне, Пиер Паоло Пазолини, Дарио Ардженто, Бернардо Бертолучи. След 1964 г. Мориконе работи за звукозаписната компания „RCA“, където аранжира стотици песни, впоследствие превърнали се във велики балади, за звезди на италианската естрада като Джани Моранди, Марио Ланца, Миранда Мартино.

Не след дълго талантът на италианския композитор е забелязан и той уверено поема в посока… Холивуд. Там Мориконе пише музика за филми на режисьори от ранга на Роман Полански, Оливър Стоун, Брайън Де Палма, Джон Карпентър, Куентин Тарантино.

 

Първата си голяма награда – Nastro d’Argento, получава през 1970 г. за музиката си към филма „Представи си една вечер на вечеря“. Година по-късно идва ред и на втората – за „Сако и Ванцети“. През 1979 г. е номиниран за пръв път за „Оскар“ за музиката към „Райски дни“. През 1986 г. – за „Мисията“, през 1987 г. – за „Недосегаемите“, и през 2001 г. – за „Малена“. С голямата награда на филмовата академия на САЩ – „Оскар“ за цялостно творчество, Енио Мориконе е удостоен през 2007 г

Източник: magnifisonz.com

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.