Гешев има качества за главен прокурор в мутренска среда

Гешев има качества за главен прокурор в мутренска среда
14-11-2019г.
11
Гост-автор

Иван Гешев има характер, решимост и арогантност - все полезни качества за главен прокурор в мутренска среда. Направи и доста успешни акции, които не могат да бъдат подценявани, въпреки медийната пушилка, която се вдигна окола тях. Делото КТБ е най-слабото място на Гешев. Това е българската среда - комиксова. Зрителите искат да видят, че добрите се борят с лошите. Не мисля, че изборът на Иван Гешев за главен прокурор е лош. Поне не преди да видя какво ще направи в първите си 100 дни. Най-важно според мен е посещението, което той, Сотир Цацаров и шефовете на всички служби за сигурност направиха в САЩ. Тази среща мина почти инкогнито, но според мен тя ще промени доста сериозно картината на българското задкулисие.

Президентът Румен Радев не подписа указа за новия главен прокурор Иван Гешев. Висшият съдебен съвет по всяка вероятност ще гласува повторно избора на Гешев и тогава президентът ще трябва да го подпише. Засега изглежда, че Радев играе в синхрон с Цацаров и Гешев, защото симулира несъгласие с тях, но прави всичко възможно Гешев да бъде избран по изрядна процедура, без самият президент да получи имиджови щети.

Ходът му да не подпише указа изглежда чисто пиарски.

С него той се разграничава от управляващата върхушка, която номинира Гешев, и демонстрира независимост от властта. От друга страна, той улесни избора, като се произнесе в срок и засега не сезира Конституционния съд за процедурата по избор на нов главен прокурор, което щеше да е реална щета.

Сега, по закон, ако ВСС гласува отново Гешев, Радев (без имиджови щети) ще трябва да го одобри, след като се е направил на герой - и вълкът сит, и агнето цяло. Българска история. Мисля, че това е и по мярата на българския манталитет.

Радев не е революционер и не можем да очакваме да прави радикални жестове.

Например, да предизвика конституционна криза, като не подписва указа за Гешев още няколко месеца и държавата остане без главен прокурор, или сезира Конституционния съд, с което протака избора с дълги процедури. Това би било истински удар по статуквото. Сегашните действия на президента приличат на уговорка между него и статуквото. Аз няма да ви преча, но и вие ще ми позволите да влизам в ролята на дисидент. Затова и Гешев, и Цацаров му благодариха, че е спазил Конституцията.

Не упреквам Румен Радев за тези действия. Напротив, мисля, че той се решава да влиза в политическа игра, от която досега се пазеше. Щеше да е за упрек, ако срещу избора на Иван Гешев се беше вдигнала цялата страна и имаше автентични и мащабни протести. Хората на Иво Прокопиев и няколко грантаджии не стигат, за да се представят техните бутафории за гражданско движение срещу несправедливостта. Ако Радев тръгне да им играе по свирката и започне война с Цацаров, Борисов и ВСС, ще получи ответен удар. По всяка вероятност процедура по импийчмънт, която на всичкото отгоре ще има основания.

Иван Гешев е избран напълно легитимно, с най-прозрачната процедура за главен прокурор.

в най-новата история на България и има подкрепата на прокурорската гилдия и изпълнителната власт. Това е огромна легитимност. Само революционен жест, направен от дълбок усет за истинност и правота, може да я събори. Засега ситуацията не изглежда такава. Напротив, местните избори показаха, че мнозинството от българите одобряват статуквото. Именно от техния вот това статукво черпи сила. Това е демокрацията. И при нас тя е реална. Купените гласове и фалшификациите не влияят радикално на резултата и не променят картината, независимо дали ни харесва или не. Тя е такава, каквато я виждаме.

Гешев получи одобрението на Америка и Англия, а най-големият му враг, в лицето на шефа на Касационния съд Лозан Панов, дори не намери за необходимо да му зададе дори един истински неудобен въпрос по време на изслушването. Би било наивно от страна на Румен Радев да тръгне на битка с държавата без хора зад гърба си. А и без истински мотив.

Най-голямата слабост на Иван Гешев е делото "КТБ"

- поръчка, изпълнена напълно некомпетентно и бездарно, но комплицирана от политическа и икономическа гледна точка. Пладнешки грабеж, но между бивши близки партньори с политически мотиви. Трудно е да виним прокурора, че не се е изпънал като Матросов на амразурата да търси справедливост в спор между мафиоти.

От друга страна, Гешев има характер, решимост и арогантност - все полезни качества за главен прокурор в мутренска среда. Направи и доста успешни акции, които не могат да бъдат подценявани, въпреки медийната пушилка, която се вдигна окола тях. Това е българската среда - комиксова. Зрителите искат да видят, че добрите се борят с лошите и т.н. Не мисля, че изборът на Иван Гешев за главен прокурор е лош. Поне не преди да видя какво ще направи в първите си 100 дни. Най-важно според мен е посещението, което той, Сотир Цацаров и шефовете на всички служби за сигурност направиха в САЩ. Тази среща мина почти инкогнито, но според мен тя ще промени доста сериозно картината на българското задкулисие.

Във всеки случай Румен Радев постъпи балансирано и разумно. Даде знак, че не е от глутницата, но и че не смята да се прави на генерал без армия, угаждайки на прищявката на шепа фиксирани грантаджии. Впрочем изборът на главен прокурор е важен единствено за олигархията. Той не засяга живота на обикновените хора, нито влияе върху общото състояние на правораздаването в България, което е на прилично за Европа ниво. Колкото до корупцията, тя преди всичко е въпрос на национален манталитет. И на високите етажи на властта е точно такава, каквито е и в низините на народа. Илюзия е, че с избора на този или онзи главен прокурор, президент или премиер това ще се промени. Промяната идва първо от нас самите, после от политиците, съдиите, прокурорите, журналистите, бизнесмените и т.н.

Коментарът е публикуван във в. "Галерия"

Източник: glasove.com

Автор: Явор Дачков

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.