САЩ няма да спира борбата срещу ИДИЛ в Сирия

САЩ няма да спира борбата срещу ИДИЛ в Сирия
14-11-2019г.
18
Гост-автор
САЩ ще продължат да водят борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" в Сирия, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео пред външните министри от антиджихадистката коалиция на среща във Вашингтон.
 
Помпейо отново потвърди позицията на американските власти, че страните от коалицията трябва "да репатрират хилядите чуждестранни терористични бойци, които в момента са задържани в Сирия и да ги съдят за извършените от тях издевателства". Това искане се сблъсква с отказа на редица страни да приемат обратно своите граждани, които са се били в редиците на джихадистите.
"Всички вие знаете, че трябва да продължим борбата срещу ИД. И ние го знаем. САЩ ще продължат да са начело на коалицията и света в тези решаващи за сигурността ни усилия", заяви Помпео, цитиран от AFP.

"Предислоцирахме някои наши военни части в Североизточна Сирия и по-общо в региона, за да направим така, че ИД никога да не възкръсне от пепелта и да ѝ попречим да превземе отново петролните находища", добавя той.
 
Той подчерта акцията от 26 октомври, в която спецчастите на Пентагона ликвидираха ръководителят на организацията Абу Бакр ал-Багдади.

Президентът Доналд Тръмп обяви, че след започналата военна операция на Турция срещу сирийските кюрди, в Сирия ще останат около 600 американски войници, за да защитават петролните находища. Членовете на администрацията му обаче уверяват, че основната задача на тези военни части остава борбата срещу ИД.
Въпросът за съдбата на задържаните в Сирия бойци на ИД трябва да се реши с цивилизован диалог и в координация със сирийските власти, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.
 
"Територията на Сирия – това е държава с всички съответстващи признаци на държава. На територията на тази държава има действащи закони. Всички действия във връзка със задържаните и намиращи се на територията на Сирия лица трябва да се съгласуват с властите на Сирия", каза Захарова.
 
Източник: actualno.com
 
{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.