Синдикатите искат среща с премиера заради орязването на болничните

Синдикатите искат среща с премиера заради орязването на болничните
14-11-2019г.
12
Гост-автор

Синдикатите КНСБ и "Подкрепа" смятат предложението на управляващите първият ден от болничните да не се плаща за неприемливо, предаде БТА.

Лидерите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов заявиха, че няма да приемат такова решение, че вече са в конфликт с управляващите и искат спешна среща с премиера и финансовия министър, на която очакват по най-бързия начин днешното предложение да се ревизира.

Съвместното изявление на двамата синдикални лидери идва часове след като на заседание на съвета на управляващата коалиция е взето решение да се промени законодателството така, че първият ден от болничния лист да бъде неплатен. Според досегашните разпоредби първите три дни от обезщетението за болест се плащат от работодатели в размер 70% от осигурителния доход.

 

Работодателите от години недоволстват от ширещата се според тях практика мними болни да удължават почивните си дни около празниците с помощта на лекарите. Промяната обаче не беше включена в правителствения пакет законови промени, съпътстващ приемането на бюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина, които по процедура се обсъждат в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество, преди да бъдат внесени в парламента.

Източник: dnevnik.bg

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.