БТПП: Работодателите не трябва да плащат нито ден от болничните

БТПП: Работодателите не трябва да плащат нито ден от болничните
15-11-2019г.
47
Гост-автор
Работодателите не трябва да се натоварват с нито един ден болнични. Това е принципното становище на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) по повод обявеното вчера предложение за неизплащането на първия ден от болничните.
 
"Неизплащането на първия ден от болничния е важна мярка по пътя към усъвършенстване на цялостната дейност във връзка с тях, при очевидните затруднения или нежелание от контролните органи за справяне с проблема. Това е позната и работеща практика и в други страни. Задължително е след една година от прилагането да се направи оценка на въздействието на този нормативен акт. Готови сме, след това да обсъждаме други предложения и варианти за борба с злоупотребите с болнични листове.В заключение смятаме, че най-добре би било да се изостави практиката да се плащат болничните от работодателя, защото той е направил необходимите вноски.

Относно увеличаването на минималната пенсия, от БТПП смятат, че трябва да се осигурят средства, защото е огромен броят на лицата, на които трябва да се увеличи пенсията.
 
"Второ: трябва да се обърне сериозно внимание по отношение на приближаването на разликата между реалните пенсии за трудов стаж и възраст и тези пенсии, които се изплащат, без да са направени необходимите осигурителни вноски през годините. По този начин се дестимулира пенсионното осигуряване на гражданите, особено на тези, които се самоосигуряват.

Напомняме, че е крайно време да се премине от допълване на бюджета на НОИ от хазната към вноски от страна работещите и работодателя и в публичната сфера. Моментът за въвеждането им заедно с увеличаването на заплатите би бил подходящ.
БТПП е на мнение, че при евентуална среща между правителството и синдикатите следва да участват и работодателите, които са пряко засегнати от процесите свързани с промените за изплщането на болнични", пишат oще от асоциацията.
 
 
Междувременно - след като вчера стана ясно, че управляващите са предложили първият ден от болничния да не се заплаща, днес се установи, че има изключения - надницата си ще получават майки, които гледат болните си деца, както и работници, които са в трайна нетрудоспособност след трудова злополука.
 
 
Източник: actualno.com
 
{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.