Западната част на Хъдсън Бей замръзва по-рано от очакваното за трета поредна година

Западната част на Хъдсън Бей замръзва по-рано от очакваното за трета поредна година
19-11-2019г.
84
Лентата

Западната част на Хъдсън Бей замръзва по-рано от очакваното за трета поредна година.

Това е трета поредна година, в която Западен Хъдсън Бей (WH) замръзва по-рано от нормалното за сезона, което е 16 ноември, документирано през 80-те години.

Доклади на хора в близост до Чърчил потвърждават, че полярните мечки започват да се придвижват по морския лед, който се образува около брега, след като са прекарали почти 5 месеца на сушата.

След няколко добри ледени сезона за полярните мечки в Хъдсън Бей, това, че ледът отново замръзва преждевременно, е знак, че шести добър леден сезон се задава през 2019-2020.

За съжаление за туристите обаче, това означава, че сезонът за наблюдение на полярни мечки в Чърчил ще приключи по-рано тази година, точно както и през последните две.

Когато майките с малки мечета са на леда (вижте снимката по-горе), е почти сигурно, че масовата миграция от сушата към леда се случва, защото майките с мечета обикновено са последните, които тръгват на път.

Докладът от 11-17 ноември потвърждава, че замръзването на водите се случва и мечките се насочват към леда. Проблемните мечки, държани в „затвора“, са пуснати на 13 ноември.

 

ТЕКУЩИ УСЛОВИЯ

Времето в Чърчил е много студено днес, -36° С, с вледеняващ вятър. Леката промяна на температура в прогнозата за останалата част от тази седмица все още е много благоприятна за ледообразуването:

Диаграмите на Канадската ледена служба от 10 ноември 2018 г. по-долу (общата картина и подробностите за развитието на леда в севернaта част на залива Хъдсън) показват ледените условия през миналата година, по времето, когато мечките са тръгнали на път:

По-долу се вижда как изглежда ледът тази година (11 ноември 2019 г.): докато ледената покривка не е толкова дебела, колкото миналата година по това време, бързото застудяване доведе до солидно заледяване по западния бряг на залива Хъдсън и в Джеймс Бей (дом на мечките от Южен Хъдсън). Този лед със сигурност ще се разшири и втвърди през следващите няколко дни.

За да завършим сравнението : по-долу е представена подробната диаграма за разширяването на леда от 11 ноември 2017 г.:

 

ДАТИ НА ЗАМРЪЗВАНЕ ОТ 1979 г.

Подобно на студентката на Ендрю Дерохер Лаура Кастро де ла Гуардия, аз използвам определение на „замръзване“, което описва отношението на полярните мечки към новообразувалия се лед, а не поведението им, когато покритието на леда върху залива достигне 50%.

Според преизчисляване на данните за периода от 1979 г. до 2015 (Castro de la Guardia 2017, вижте графиката по-долу), през 80-те години мечките тръгват към леда при 10% покритие на леда, около 16 ноември ± 5 дни, докато през последните години (2004-2008) те напускат сушата около 24 ноември ± 8 дни, разлика от 8 дни. С други думи, относителната разлика в датите, на които мечките са напуснали брега между 80-те и последните години, е само около 1 седмица (с много вариации).

Следователно датите за замръзване на 10-12 ноември или повече (ден 314-316) за 2017, 2018 и 2019 са едни от най-ранните дати за заледяване, регистрирани след 1979 г. (най-ранният е 6 ноември, ден 310, през 1991 г. и 1993 г.), дори много по-рано данните през 80-те години.

На практика всички мечки от западната част на залива Хъдсън напускат брега в рамките на около 2 дни, когато концентрацията на морски лед достига едва 10% (Castro de la Guardia 2017; Cherry et al. 2013), въпреки че мечките от южната му част напускат, когато достигне около 5%: с други думи, мечките си тръгват, веднага щом е възможно.

Както казах през 2016 г. по отношение на новопубликуваните изследвания (Obbard et al. 2015, 2016) относно мечките в залива на Южен Хъдсън:

„… Полярните мечки напускат леда, когато средната ледена покривка близо до брега е около 5%. Тази констатация е допълнително доказателство, че метеорологичното определение на „разпадането“ (данни за 50% ледена покривка), използвано от много изследователи, не е подходящо за описание на сезонните движения на полярните мечки на брега и извън него. “

Ето и доклада от 19-та седмица от програмата на Churchill Polar Bear Alert за 2018 г. (4-11 ноември - почти 5 месеца на брега), потвърждаващ, че мечките се придвижват върху бързо формиращия се лед през първата седмица на ноември миналата година:

Ето последният доклад за предупреждение за полярни мечки 2019 г., за седмица 20, 11-17 ноември.

Въпреки, че тези мечки са били пет месеца на брега, е имало значително по-малко инциденти в сравнение с миналата година (само 138, в сравнение с 246) и почти всички мечки, заснети на филм, все още бяха в добра форма в края. Проблематичните мечки, държани в "затвора", бяха пуснати на 13 ноември:

В моятa публикация за Южния залив на Хъдсън за 2017 г. (със списъка му с референции) си струва да потърсите следните точки: определението за заледяване; връзката на официалните дати на замразяване и разтапяне с датите, на които мечките напускат; цялостното здраве и оцеляване на полярните мечки на Западния и Южния залив Хъдсън.

Последна забележка: ако говорителят на PBI Амструп беше прав за прогнозите си за Арктичния лед и оцеляване на полярна мечка през 2007 г., когато беше ръководител на екипа за изследване на полярната мечка на Геологическата служба на САЩ, в Хъдсън изобщо нямаше да има полярни мечки. Нямаше да има нито една процъфтяваща популация от дебели, здрави мечки, които се движат в открито море, както мечките през 1980-те. (Crockford 2017, 2019).

Източник: polarbearscience.com

 

 

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.