Кабинетът с ново предложение - най-много 15 дни болнични на година

Кабинетът с ново предложение - най-много 15 дни болнични на година
20-11-2019г.
17
Гост-автор

След бурното недоволство, което предизвика идеята на управляващата коалиция първият ден от болничните да не се плаща, като мярка срещу нарастващшия брой фалшиви болнични, сега правителстово излиза с ново предложение - работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината.

 

Идеята ще бъде тествана на заседанието на тристранния съвет, съобщи социалният министър Бисер Петков по БНТ.

Затяга се и възможността лекарите да дават 14 дни за лечение вкъщи, както беше досега. "Обсъжда се предложение да се намали този срок - мисля, че и от лекарските среди се изказаха подкрепа до 7 дни", обясни Петков.

НАП събира вноските за болнични, издаването им се контролира от здравните инспекции, а НОИ ги плаща. Това прави контролът неефективен, смята председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов. "Ако НОИ, който плаща през всичките тези години болничните листи, има възможности за контрол, нещата може да се развият в друга посока", категоричен бе той.

Според министър Петков НОИ и сега осъществява контрол върху издадените болнични листове и е една от институциите, които имат право да обжалват тези болнични листове. "Явно трябва по-добре да се координират контролните механизми, така че да бъдат по-ефективни", смята той.

Източник: offnews.bg

 

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.