Паметникът на Собиески не е желан във Виена - бил антитурски

Паметникът на Собиески не е желан във Виена - бил антитурски
20-11-2019г.
190
Лентата

Поставянето на паметника върху платформа ремарке, което обикновено се използва за теглене на разбити коли, символизира, че той все още е на път към крайната си дестинация в австрийската столица.


Паметник на полския крал Ян III Собиески е поставен на платформа пред Папския прозорец в Краков.

 

Паметникът е поставен като временна експозиция, за да се напомни на хората за съществуването му, след като властите във Виена се отказаха от дългосрочния план за издигането му на хълма Каленберг, откъдето преди 336 години полският крал е започнал атаката, която се оказва повратна точка в историята.


Паметникът изобразява Собиески като водач на конници, отблъсквайки османската армия при обсадата на Виена през 1683 г., битка, която слага край на по-нататъшното напредване на османците в Европа.

 

До момента са направени тринадесет опита за издигане на паметника във Виена в чест на полския крал, който е попречил на обсадата на града. 


Обсадата на Виена бележи началото на края на османското владичество в Източна Европа, след като османците са победени от обединените сили, водени от крал Собиески.


Първият камък за паметника във Виена е положен преди шест години за 330-годишнината от битката. Откриването на паметника е било планирано за 12 септември 2018 г. за 335-годишнината от битката там.

 

Но миналия юли новият кмет на Виена Майкъл Лудвиг обяви, че се оттегля от проекта.


Страхувайки се, че паметникът може да бъде възприет като антитурски, кметът на Виена Майкъл Лудвиг заяви, че не е подходящ момент за издигане на военни паметници.


Пьотр Запарт, инициатор на проекта и председател на организационния комитет за създаването на паметника, каза в интервю за радиостанция RMF FM: „Бяхме се споразумели- сътрудничеството с Виена, както и с Краков беше страхотно; има подписано споразумение между кмета на Краков Яцек Майчровски и кмета на Виена Михаел Хаупел.

„На 11 юли президентът Яцек Майчровски и аз бяхме поканени да се срещнем с новия кмет Майкъл Лудвиг. И там ни казаха, че нова комисия е казала, че паметникът не отговаря на художествените стандарти и е архаичен и затова Виена оттегля съгласието си. “


Създателят на паметника Чеслав Двигай каза, че осемметровият паметник, с тегло три тона, изобразяващ Собиески на кон, не съдържа никакви турски или ислямски символи.


В писмото си до него властите във Виена, които се опасяват, че паметникът може да бъде възприет като антитурски, заявяват, че не е подходящо време за издигане на военни паметници.

Той посочи също, че във Виена има два паметника на кримски татари, които са участвали в битката при Виена и са се сражавали заедно със Собиески.


Ян III Собески е крал на Полша и велик херцог на Литва от 1674 г. до смъртта си, и един от най-забележителните монарси на Полско-Литовската Република.


На мястото, където е трябвало да бъде издигнат паметникът, всичко е готово. Пиедесталът вече е там, а районът около него е павиран. От двете страни на пиедестала трябваше да има надпис на полски и немски език „Крал на Полша Ян III Собиески“ с датата на битката.

Поставянето на паметника върху платформа ремарке, използвано обикновено за теглене на разбити автомобили, символизира, че той все още е на път към крайната си дестинация в австрийската столица.

Според местните власти в града той ще престои в Краков максимум две седмици. По-късно ще бъде преместен в Нови Сонч, Бжег и Ниса, местата, които са свързани с живота на краля и вероятно във Варшава, където ще бъде поставен пред Кралския замък.

Запарт е категоричен, че паметникът ще бъде във Виена: „Нито преди, нито сега сме обмисляли друго последно място за паметника освен Виена. Вярваме, че най-скъпото място за краля е Виена- Каленберг “, каза той.

 

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.