Висока смъртност поради рак на ануса в САЩ

Висока смъртност поради рак на ануса в САЩ
20-11-2019г.
81
Лентата

Броят на новодиагностицирани с рак на ануса и смъртността, свързана с човешкия папиломен вирус (HPV), най-често срещаната инфекция, предавана по полов път, са се увеличили драстично през последните 15 години, според изследователи от здравния научен център на Университета на Тексас в Хюстън (UTHealth).
Резултатите от тяхното изследване бяха публикувани в ноемврийския брой на списанието на Националния онкологичен институт.

Изследването е първото, което сравнява и категоризира съвременните национални тенденции за честота на плоскоклетъчен карцином на ануса, вид анален рак, причинен от HPV, по стадий на диагноза, година на раждане и смъртност. То показва, че диагнозите за анален рак, особено заболяването в напреднал стадий и смъртността от анален рак, се срещат два пъти повече в сравнение 50-те и 60-те години.

Проучването разкрива също, че нововодиагностицираните сред чернокожите, родени след средата на 80-те години, са в пет пъти повече в сравнение с родените в средата на 40-те години.

"Като се има предвид всеобщото схващане, че ракът на ануса е рядко срещан, той често бива пренебрегван. Нашите открития за драматичния ръст на заболеваемостта сред чернокожите младежи и белите жени , нарастващите проценти на болестта в последен стадий и увеличаването на смъртността от рак на ануса са много притеснителни" каза Ашиш А. Дешмух, доктор на науките, MPH, водещ автор на проучването и асистент в UTHealth School of Public Health.

Този тип рак се появява там, където стомашно-чревния тракт свършва и е различен от рака на дебелото черво или ректума поради клетъчния тип и местоположението, където ракът се развива. Ракът на ануса най-много наподобява рака на шийката на матката, рак на тъканта, който очертава шийката на жената. Диагнозата в късен стадий означава, че ракът се е разпространил в други части на тялото, намалявайки възможността за оцеляване. Близо 90% от аналните ракови заболявания се причиняват от HPV.

Изследователите анализираха данни от всички онкологични регистри в САЩ и идентифицираха 68 809 случая на анален рак и 12 1111 смъртни случая от 2001 до 2016 г. Те откриха, че процентът на общата смъртност и смъртните случаи поради анален рак се увеличават с близо 3% годишно. Предполагайки, че той може да е една от най-големите и бързо растящи причини за заболеваемост от рак и смърт.

Вирусът може да бъде предотвратен чрез ваксинация, но 50% от американците не са ваксинирани - създавайки потенциална епидемия от бъдещи инфекции, водещи до рак. Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват режим на лечение с две дози за деца, започващи ваксинациите си преди 15-годишна възраст, или режим на три дози, ако ваксинирането е започнало на възраст от 16 до 26 години.

"Ваксината може да се приложи и при лица на възраст от 27 до 45 години, ако уведомят личните си лекари, за да им бъде предоставена ваксина", каза Дешмух.

Понастоящем контролен преглед за рак на ануса не се извършва, освен при някои групи с висок риск от заболяване.

Резултатите от това проучване показват, че трябва да се обмисли извършването на по-обстойни прегледи", каза старши автор Кийт Сигел, доктор на медицинските науки, доктор по медицина , доцент по медицина в Медицинското училище в Икан в планината Синай.

Аналният рак често се пренебрегва и заклеймява, въпреки високите случаи на смърт като този на актрисата Фара Фосет, известна от „Ангелите на Чарли“ и установяването на същата диагноза при бившата звезда на „Отчаяни съпруги“ Марша Крос, чийто съпруг също е развил рак на гърлото, свързан с HPV.

"Тревожно е, че над 75% от възрастните в САЩ не знаят, че HPV причинява този предотвратим рак. Необходими са образователни кампании за повишаване на осведомеността за нарастващия процент на заболелите от анален рак и жизнената важност на имунизацията", каза Дешмух.

 *HPV - Човешки папилома вирус

 

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.