120 режисьори, оператори и продуценти пред протест. Банов мълчи

120 режисьори, оператори и продуценти пред протест. Банов мълчи
20-11-2019г.
12
Гост-автор

Липсата на реакция от страна на министъра на културата Боил Банов по конкретни въпроси, свързани с реформата в киното, могат да доведат до протести на филмовата общност в страната. Това бе обявено във второ писмо, изпратено преди ден до Министерството на културата и подписано от 120 режисьори, оператори, продуценти и други представители от сферата.

Поводът е публикуваният държавен бюджет и актуализираната 3-годишна бюджетна прогноза за периода 2020-2022 г., в които липсва каквото и да е увеличение на субсидията за българската филмова индустрия.

Подписалите писмото искат отговори по два основни въпроса, част от които бяха зададени още в първото им писмо от 30 октомври. На него все още липсва отговор от институцията.

 

- Какво е предприело и смята да предприеме министерството за осъществяването на планираната реформа в киното?

- Какво увеличение на финансирането за кино ще бъде осигурено за 2020 г. за изпълнението на дадените от министъра обещания за увеличение на субсидията?

Третият момент в писмото, който е нов, е, че подписалите не подкрепят предложенията за поправки на Закона за филмовата индустрия (ЗИД на ЗФИ), който са били разработени от Министерството на културата и внесени за съгласуване заедно с Министерството на финансите.

"В този проект присъстват текстове, които ще блокират досегашното функциониране на ИА НФЦ и нормалното развитие на филмовия процес", се отбелязва оттам.

Сред подписалите се са Стефан Командарев, Камен Калев, Весела Данчева, Киран Коларов, Кристина Грозева, Димитър Коцев-Шошо, Петър Попзлатев, Константин Божанов, Борис Мисирков, Иглика Трифонова, Андрей Паунов, Виктор и Борислав Чучкови, Анри Кулев, Виктор Божинов, Мартичка Божилова, Тонислав Христов, Драгомир Шолев и Илиан Метев и др.

"Липсата на отговор от Ваша страна създава напрежение във филмовата общност, което е на път да прерасне в протестни действия. Зад подписалите до момента 120 режисьори, оператори, продуценти и други стоят десетки български актьори и стотици киноспециалисти, които живо се вълнуват от реформите в българското кино", завършва писмото.

 

Източник: clubz.bg

 

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.