Война срещу медиците...

Война срещу медиците...
07-12-2019г.
19
Гост-автор

Автор: Тома Пожарлиев 

Нека да се върнем към темата за здравеопазването в България.

Нелепо е да слушаш непрекъснато критици на медицинските услуги от хора безкрайно некомпетентни. Без опит, без знания, и без да са плащали това, което им се полага.
А от телевизиите непрекъснато задават въпроса - защо не се подобрява здравеопазването, след като ежегодно се увеличават парите в здравната каса?
Ще се опитам да ви разясня:
- у нас парите за здравеопазване са в пъти по- малко от тези в другите страни - до 10 и повече пъти!!! /а за алкохол не са по- малко/. Представяте ли си какво е това? Все едно с части за Запорожец да направиш Мерцедес. И ние , медиците успяваме повече или по- малко да го постигнем.
- давали сме допълнително повече пари, отколкото в другите страни. Може и да е така / не е вярно/, но колкото и да се додава не може да се ликвидира тази огромна разлика.
- средствата са повече, защото и у нас се въведоха нови, изключително скъпи технологии: миниинвазивни / лапароскопски , артроскопски, торакоскопски, колоно и гастроскопски / диагностики и операции , миниинвазивни операции на сърдечно- съдовата система, операции с роботична хирургия, повсеместна смяна на тазобедрени, коленни и други стави, термоаблация или криооблция на сърцето през дистални кръвоносни съдове за лечение на ритъмни нарушения и още много, много други нови техники смятани в миналото за фантасмагория.
Извършваме операции и при напреднали туморни заболявания и то с не малък успех, при пациенти, за които в миналото не можеше и да се мисли. Тези успехи на българските медици не се показват!
Всеки от нас трябва да знае, че е чест да внасяш своята лепта в здравната каса. Маса хора хитруват и се осигуряват на минимален доход или се водят безработни. И те най-много критикуват здравната система. Осъзнайте се!
Знаете ли, че по време на войните, водени от България в болниците са помагали като санитари и милосърдни сестри високопоставени жени, в това число и от царския двор. Било е чест за тях! А сега?
Не си мърда никой пръста, крие средства и само критики и хули! Нека да се осъзнаем. Всички сме длъжни да се включим за подобряване на здравеопазването, със свършена работа, а не с измислени медийни атаки.
От една страна, не искаме висок процент на здравни вноски , а от друга да получаваме. Отгоре на всичко за държавните служители, децата и пенсионерите се внасят вноски на полвината.
Не е ли смешно битовите условия в болниците да са по-лоши от тези в хотелите? Не е ли смешно да се събират пари за лечение в чужбина на суми над 20 - 30 пъти по- високи и то за заболявания, които са лечими и у нас.
Нашият народ трябва да се обедини и да не се допуска тази злостна атака срещу медици. Никой не съобщава за успехите, а се извеждат подобни случаи като този с починалото дете и то без лекарски пропуски.
Често в България се е водила война срещу интелегенцията от тези с “каскетите”. Май сега продължава. Нищо добро няма да ни очаква така.

{BANNER_ID-4}

                  

{BANNER_ID-3}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.