Грета, марш веднага на училище!

Грета, марш веднага на училище!
11-12-2019г.
23
Гост-автор

Автор: Степан Поляков

Грета казала напоследък, че норвежците нарушават правата на децата заради нефтените си залежи в Северно море.
Грета е невръстна шведка. И може да не е наясно с някои подробности за отношенията на родната й Швеция със съседите норвежци. А и доста други неща да не е чувала - щото бяга от училище. И от родителите си напоследък бяга.
Но сега, да й конспектираме по-важното. Все едно за Пипи става дума - така, по-простичко, забавно и.. хм, гениално. За гениални хора ще става дума оттук нататък, Грета. Знаеш ли какво е гениален? Все тая... По сюжета.
Шведите и норвежците се наричат едни други "първи братовчеди". Но не се обичат. Норвежците са били окупирани от Нацистка Германия и смятат, че са нейна жертва /Припомнете си повестта на Джон Стайнбек "Луната залезе"/. Според норвежците шведите пък са съюзници на нацистите. И заслужават единствено презрение. Когато в средата на 60-те през миналия век скандинавски провинциалната Норвегия открива нефта си, тя изведнъж става по-богата и от най-богатите - останалите скандинавски страни. Всеки норвежец е по-богат от самото Волво, образно казано.
Преди 20-ина година беше модно норвежец да си наеме швед за иконом и шведка за детегледачка. "Слуга-швед", обобщаваха новозабогателите северняци.
Но заприказвахме за средата на 60-те. Тогава Бийтълс издават песента Norwegian Wood /Норвежка гора/. И до ден днешен, когато всеки самоуважаващ се и леко пийнал норвежец чуе началните акорди на
I once had a girl Or should I say she once had me
She showed me her room Isn't it good Norwegian wood?
се изправя и започва да я припява сякаш е национален химн.
Не му пука, че за никаква Норвегия не става дума в песента. Джон Ленън прелъстявал някаква девойка в дома й, и последното, което забелязал преди да я прегърне и загаси лампата, е че си ляга в легло, производство на "Norwegian Wood" - националното преработвателно предприятие на Норвегия, по-късно приватизирано. Като го изпъдили рано сутринта от квартирата, на Джон му липсвал стих за песента, която разказвала за тази славна нощ. И добавил... Norwegian Wood.
И досега норвежците си наемат слуги от първите братовчеди - сънародниците на АББА.
Нахално, нали? Обаче пак не е така просто в тия мрачни ширини. Ани-Фрида от АББА дълго е била мразена в Швеция. Може би и още. Тя е дъщеря на норвежка майка и германски офицер от Райха.
Хей, Грета, нали ти обещах да стане дума за гениални и много по-известни хора от теб: Астрид Линдгрен, Джон Стайнбек, Джон Ленън, Анна-Фрида... Волво.
Грета, марш веднага на училище!
Или просто напиши някоя шведска история. Може и норвежка. Ще станеш поне известна.

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.