Борис Джонсън е на път да спечели смазващо изборите

Борис Джонсън е на път да спечели смазващо изборите
13-12-2019г.
8
Ирини Зикидис
Борис Джонсън е на път да спечели смазващо изборите. Говори се, че това ще е най-голямата победа на консерваторите за последните 30 години. Очертава се лейбъристите да са с най-лош резултат от войната насам, а либерал-демократите (о, как съм се смяла) да са с едва 12 места. Въобще, тотален погром за партиите, които в програмата си планираха втори референдум или направо отмяна на Брекзит.
Разбира се, титаните на либералната мисъл отново са в шок и ужас и не знаят какво се случва, нищо, че проучванията на всички британски рисърч агенции предричаха тази победа. Стигна се дотам, в български национален ефир да чуя разкошната реплика "във Великобритания противниците на Брекзит са с рекорден ръст спрямо привържениците на Брекзит, но все пак е възможно популизмът на Борис Джонсън да спечели". Клетите професионални инфлуенсъри и журналисти до последно не пуснаха мантрата за "простите англичани, станали жертва на хибридната война и кресливата пропаганда." Както винаги съкрушителна мисловна посредственост съчетана с характерния провинциален елитаризъм.
А аз отново повтарям онова, което казах и през 2016: британците напускат ЕС поради няколко причини: икономика (социалният и икономически профил на leave voters), суверенитет (бежанската криза като заплаха за националния суверенитет на Великобритания), политически елитизъм (Брекзит като жесток вот на недоверие към глобалните политически елити, които така и не си върнаха легитимността след краха от 2008).
Въобще, хибридната война стана чудесно извинение за всеки, който грам не вдява от политика. Малцина разбраха мащабите на сблъсъка и сериозните процеси, за които имаме индикации отдавна, и които бяха хроника на тази донякъде предизвестена смърт, и затова лъчезарната глупост се лееше напоително през последните години.
И не чухме нито дума за вината на самата европейска бюрокрация, която приватизира идеята за съюз на нациите и неусетно я превърна в съюз на транснационалните елити, нито за пагубната политика на либералните правителства, която настрои милиони здравомислещи хора и ги тикна в редиците на крайнодесните националисти, нито пък някой ще потърси връзката между TTIP и Брекзит.
Брекзитът е много лоша новина за нас, но ако Европа откаже да поеме собствената си вина за него, значи наистина сме адски зле и си заслужаваме последствията.
 
{BANNER_ID-4}
 
 
{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.