Бездарието е фашизъм. Агресивната неграмотност - също.

Бездарието е фашизъм. Агресивната неграмотност - също.
30-12-2019г.
111
Лентата

Автор: Борис Танушев

Снежанка не е слугиня, джуджетата не са педофили, а братя Грим не са сексисти.
Превръщането на нечия идеологическа мода от днешния ден в критерий за оценка на историческо и културно наследство е белег за интелектуална и духовна бедност. Напоследък в по-радикалните прогресивистки среди тече кампания за коригиране на историята.
От чичо Томовата колиба изпадна съществителното "негър", защото е тежка обида на расова основа.
По този начин сегашните и бъдещите поколения изгубиха възможността да научат от историята - и от литературата - какво е означавало да бъдеш тъмнокож роб в Америка до средата на 19 век.
Радикални активистки в Европа тръгнаха да прочистват приказките и детските книжки от политически некоректни герои, епизоди и диалози. Тези хора споделят толкова тесногръд идеологически примитивизъм, че не са в състояние да си припомнят дори Джордж Оруел - "Който контролира миналото..."
Те искат да преработят историята по мярката на собствените си идеологически щампи.
Този антиисторицизъм загърбва дори елементарната логика - ако историята е била такава, каквато е, наша е заслугата, че ние сме променили света в посока, която е положителна (от идеологическа или друга гледна точка). Антиисторицизмът е основно оръжие в борбата с традицията - тя трябва да бъде старателно прочистена. Вековете човешко развитие трябва да бъдат скрити и пренарисувани "идеологически грамотно".
Освен интелектуална нищета, посегателството над културното наследство е белег на бездуховност. Подобно на всяка талантлива приказка, Снежанка и седемте джуджета има дълбока митологична стойност. Повествованието разгръща символите на Снежанка - като чистата, белоснежна душа, принцът - светлият слънчев дух, който я спасява, джуджетата...
Певицата, която е забранила на детето си да прочете приказката го осакатява. Някой беше казал, че бездарието е фашизъм. Агресивната неграмотност и примитивизмът - също.

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.