Пожарите в Австралия. Какво не знаем за тях?

Пожарите в Австралия. Какво не знаем за тях?
08-01-2020г.
36
Гост-автор

Автор: Вилиана Димитрова, ФБ

• 85% от бушуващите в момента пожари се дължат на умишлен палеж. Според официалните данни, 50 са подведените под отговорност досега, а други 150 се разследват. Последно задържан вчера е 69-годишен мъж в Южна Австралия, а причинител на 7 от най-големите пожари в Ню Саут Уелс пък е 19-годишен младеж, самият той пожарникар-доброволец.
От десетки хиляди години насам в Австралия се практикува тъй наречения back burning или контролирано горене, с цел регулиране на растителността в райони, застрашени от пожар. Това е практика, наследена и поддържана от аборигените, и следвана ревностно всяка зима, но отскоро зелените партии искат възбрана, щото природата, нали, та заради това в някои части на Австралия през 2019 превантивно горене не е правено и в резултат има избуяване на евкалипти и други нискорасли видове, които са на практика еволюирали факли.
Евкалиптите се палят лесно (доста олио съдържат понеже), горят бавно и издържат на свръхвисоки температури. Те растат лесно, бързо и много нависоко, като изискват и стимулират пожари, защото така изстрелват шишарките си още по-надалече и пръскат семена над нови територии. Да речем, че са нещо като устойчив и господстващ плевел (700 различни вида). Удивителна гледка са овъглените тънки стволове, от които буйно покарва нова зеленина.
• Според данни на CSIRO, от всички смъртни случаи при горски пожари от 110 години насам, 50% са настъпили при отстояние 10 метра от гора, 78% са настъпили в радиус 30 метра от гора и 85% - в радиус от 100 метра. Повече от един милион къщи в Австралия са построени в рискова зона (в гора)
В световните медии циркулира информацията за половин милиард животни, пострадали в пожарите, и се поинтересувах по какъв начин е добита тази цифра. Викам си, то няма кой да гаси огъня, камо ли да брои трупове на папагали и гущери… Оказа се, че цифрата половин милиард се базира не на факти, а на предположението на един-единствен човек - проф. Крис Дикман от университета в Сидни - който използва доклад на WWF от 2007 , за да изчисли средноаритметичния брой животински видове (2/3 от които са инсекти и влечуги), хипотетично населяващи един хектар. Умножил броя изгорели хектари по броя потенциални обитатели и ето ти половин милиард, без да се вземе предвид вероятното желание на част от тези обитатели да излети, избяга или да се зарови под земята (която впрочем е идеален термоизолатор, който повечето горски обитатели използват при такива ситуации).

 
 

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

 

 
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.