Главата на ученика не е кофа, която трябва да се напълни, а факел, който трябва да се запали

Главата на ученика не е кофа, която трябва да се напълни, а факел, който трябва да се запали
27-01-2020г.
139
Гост-автор

 

Източник: dnesbg.com

Развитието на талантливите български деца е важно, за да спечелим икономическата война. Цели народи и държави ще изчезнат. Аз още в началото на новия век казах, че след промишлените революции в нашето съвремие най-скъпият и най-ценният продукт ще бъде доброто образование.

Благодарение на множеството научни изобретения и изкуствения интелект, по света вече има милиарди излишни хора. Те имат познания да работят само в сферата на физическия труд, но биват изместени от машините. Нашата цел е българчетата да не попаднат сред тези излишни хора, а да имат добро бъдеще.” Това каза учителят по физика и съвременен будител Теодосий Теодосиев-Тео при своето гостуване във В. Търново. Той бе в старата столица по покана на областния управител проф. Любомира Попова и се срещна с великотърновци, дошли на премиерите на документалния филм за него.

Преподавателят възрожденец Теодосий Теодосиев ръководи специализирана школа по математика и физика. Като действащ учител, той ежегодно подготвя повечето от участниците в националните отбори на България за международни състезания и олимпиади. По-голяма част от златните медали, печелени досега от българи на световни форуми по физика, са на негови възпитаници.

Техни са и най-високите индивидуални резултати и отборни постижения. Като ръководител, Тео има 13 индивидуални първенци на националните олимпиади по физика и повече от 50 участници на международни олимпиади. Носител е на редица престижни награди и отличия. Теодосиев е единственият учител в България с почетен диплом от Народното събрание. Удостоен е със званието “Почетен гражданин” на родния си град Казанлък. Теодосиев е активен общественик. Рецензент е на множество сборници и учебници, както и автор на стотици статии.

Според учителя в днешно време децата са пренаситени с информация. Въпреки това той казва, че при него за една седмица учениците му научават много повече, отколкото в училище за 2 години.

“Децата трябва да се научат на труд. Много се говори, че били преуморени. Няма такова нещо. Ако са уморени, то е от скука. Това, което най-много уморява децата, е безсмисленото усилие, така че ние трябва да им намерим някакво смислено натоварване. Ето защо аз им давам задачи, които могат да ги направят най-добрите в света в различни области. Те се превръщат в мислещи хора, които работят с интелекта си”, казва Тео и допълва, че неговите ученици са свободомислещи.

Той смята, че това е и причината директорите на училищата, в които преподава, да не му разрешават да е класен ръководител. Ако съм постигнал нещо, то винаги е било въпреки системата, казва физикът.

Теодосиев е на мнение, че в България никой не иска да направи истинска реформа в образованието, защото се страхува да не загуби изборите. Много хора в страната не знаят какво значи истинско пазарно стопанство, казва той. В държавата фалираха много предприятия, но университети – не, а трябва. Защото не може без конкуренция.

Когато един учител не става, трябва да бъде изместен от друг, който има по-добри умения да преподава. Не може да се правят компромиси с образованието, защото това не води до нищо добро. В системата липсва справедливост. Не е редно различни знания да бъдат възнаграждавани с едни и същи оценки. Преписването на изпити и купените дипломи са смъртно опасни за обществото ни като цяло, алармира будителят.

“Напоследък много хора се връщат към дивачеството. Не можем всички да спасим. Има такива, които искат да подивеят. Но аз ще се опитам да спася това, което може да бъде спасено”, казва Теодосиев.

Тео споделя, че като по-млад е нямал никакво намерение да става учител, защото се е смятал за човек на изкуството, но съдбата е отредила друго. Казва, че благодарение на баща си се е научил да довежда до край всичко, с което се захваща.

Ето затова в почти спартански условия той успява да създаде златни медалисти на международните олимпиади по физика.

“Много е важно да възпитаваме в децата творческия дух. Един от моите ученици например прави най-съвършените телевизионни камери в света. Те се използват от американската армия, от всички космически ракети и от правителствата на различни държави за опазване на границите им. Техническият гигант SONY използва неговите камери за промишлените си роботи, които са най-съвършените в света. Ето такива момичета и момчета се опитвам да създам – мислещи и знаещи как да решават трудните задачи”, разказа Тео.

Той добави, че за него съществен елемент от обучението е това да научи децата да правят нещо, което никой в света не е правил. Според учителя, когато детето реши задача, нерешавана от никой друг досега, това е огромен стимул за него. Така е и когато другите видят, че едно от тях е постигнало нещо голямо.

Тео разказа и за един случай, при който е на посещение в американския щат Флорида. Там той попада случайно в най-големия институт по магнетизъм в света. Посреща ги усмихнат българин, който се оказва шеф на този институт и ученик на Тео от Ботевград.

“Българската майка продължава да ражда изумителни деца. Ние с нищо не сме по-долу от която и да било друга нация”, увери учителят и добави, че единственият български лауреат на Нобелова награда Теньо Попминчев е също негов възпитаник. Той живее и работи в САЩ, където изгражда изключително модерна лазерна лаборатория и е постигнал невероятни резултати. Теодосиев в момента има един ученик, който сега ще е 8 клас. Той още отпреди няколко години редовно побеждава американските студенти на различни международни олимпиади по физика, а постигнатите от него резултати винаги са впечатляващи.

Тео казва, че главата на ученика не е кофа, която трябва да се напълни, а факел, който трябва да се запали. Според него една ограничена личност не е в състояние да реализира високи постижения. Точно затова той се опитва да създаде училище за мислещи хора, а не за такива, които да се превръщат в пълнеж на обществото. Колкото по-богата е общата култура на човек, толкова по-голям е шансът да постигне нещо велико, смята Тео. Затова не ограничава своите ученици само в точните науки.

“За мен по-голямо е постижението, че съм ги завел на екскурзия, и в руския Ермитаж са плакали пред картини на Сезан, отколкото, че са спечелили златни медали на олимпиади”, обяснява накратко философията си Тео. С характерното си чувство за хумор учителят се шегува, че Сизиф явно му се пада роднина, защото и двамата търкалят камъка нагоре към върха и не се отказват.

“Крайно време е да се научим, че трудът освен количество има и качество. Трябва да си коригираме скалата на ценностите. Най-ценното нещо е генетичният материал, а в България го имаме. Смесица сме от много народи и от това се получава голям набор от възможности за развитие на този многосвързан материал. При ситуацията в нашата страна ние трябва да създаваме центрове на интелекта и да инвестираме в него, но не просто в качествения, а в най-качествения.

Също така е важно да не се ограничаваме само в границите на България. Не може да затворим Райна Кабаиванска да пее единствено в една селска кръчма само защото си е нашенка. Ние ще се постараем да произведем интелекта на света, а това после ще ни се върне”, казва Тео.

Учителят посочи, че по света има държави, които са “икономически тигри” благодарение на средствата, отделяни за наука и образование. Съществуват университети, които дори се чудят за какво могат да си похарчат парите, казва той и допълва, че в момента с пари на дарители ремонтира държавно имущество.

Става въпрос за едно бивше училище по хидравлика. Около половината стаи вече са готови. Там трябва да има около 30 лаборатории, в които целогодишно могат да се правят експериментални задачи. “Продължаваме да работим и по един проект за “манастир на физиката” и науката изобщо бих казал. В него ще се обучава суперелитът на България и света. Мястото е уникално, тъй като това е единствената местност с нулева радиация, а преди векове там е била и резиденцията на българските царе”, не спира да мечтае съвременният будител.

 

 

{BANNER_ID-4}
 
 
 
 
 
{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.