Протест. Ескалация. Крясъци. Оставка. Какво предстои?

Протест. Ескалация. Крясъци. Оставка. Какво предстои?
27-01-2020г.
24
Лентата

Какво се случи днес пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството?
Чухме, че е имало обгазени протестиращи. Видяхме видео, в което човек, свален на земята от полицаи крещи за помощ. Викове оставка за цялото правителство. Недоволство. От протестиращите. Безучастност – от властта.
Lentata.com разговаря с един от присъстващите на днешния протест – Николай Дренчев, бивш военен пилот и настоящ организационен секретар на партия „Възраждане“.

 

Lentata.com: По какви причини сте на протеста пред МРРБ ?

Има малка предистория, от “Възраждане“ бяхме написали писмо до МРРБ с искане за прости отговори, общо взето какво се прави по отношение на кризата с водата. На това писмо не получихме отговор, миналата седмица отидохме там, 30-на човека, без да протестираме, просто като граждани искахме среща с някого, който може да отговори на тези въпроси.
След голяма суета, тогава извикаха жандармерия, видя ни, че не сме престъпници, казаха - „Добре, нека двама души се качат горе, ще разговаряме с тях“. Оставихме двама души и се разотидохме. В този момент те се подиграха с хората, които оставихме, казаха - „гледайте си работата, вие не сте никакви, няма да ви приемем“.

 

Lentata.com:  Тоест, те въобще не са приели вашите представители?
Да, миналата седмица не ги приеха. Щом, за да ни приемат трябват повече хора, ще дойдем повече хора. Събрахме се около 1000 човека, с инерцията на протеста на 25.01. Оттам тръгна всичко.
Също така изпратихме двама души, които влязоха в министерството и говореха с портиера. Поискахме среща с министъра, казаха ни, че министъра го няма. Ние знаехме, че заместник-министърът със сигурност е там -  това познахме по луксозна кола, собственост на ВИК „Варна“, която беше паркирана пред министерството. Ние знаем, че той кара тази кола, интересно защо той ползва тази кола, но както и да е. Казваме, че зам.-министърът е там, но дори с него не претендираме за среща, измислете някого, който знае отговорите на нашите въпроси.
Самият портиер не посмя да пита никого, били му казали да не пуска хора.
В крайна сметка, стана сблъсък пред сградата, при което полицаите употребиха сълзотворен газ в лицата на хората, изключително сериозно пострада Костадин Костадинов и други хора, които потърсиха спешна медицинска помощ.

Lentata.com:  А вие отидохте ли на преглед или сметнахте, че няма нужда?
Не, по-голямото количество хора, което пострада, се лекуваше с подръчни материали.
Lentata.com:  От тези 1000 човека, които сега сте били пред министерството, каква част бяха перничани, които идват да протестират, заради проблема с водата?
 Според мен перничаните бяха малко там.
Lentata.com: Защото има я и тази гледна точка, някой ще каже - „ми ето партията използва проблема на перничани и енергията им, за да си присвоят протест“...
Ние не го присвояваме, ние го създаваме, не говорим само за протеста на перничани (на 25.01), на който също присъствахме. Просто вече станаха прекалено много неща – водата, въздухът, детското законодателство, храните, чумите по свинете, отказът от финансовия суверенитет…Просто всеки ден стават престъпления против държавата и против народа, наистина нещата могат да се решат по един начин – като се поиска оставка от правителството. Не искаме оставка само на министърката, която все пак можеше да изпрати някого, който да отговори на въпросите ни, явно никой не смее да поеме отговорност. Това е безкрайно дразнещо и обидно, те не се отнасят със загриженост към гражданите и проблемите. Това управление ни направи на първо място по смъртност и обезлюдяване в световен мащаб.
В Сирия не се случва това, което се случва тук, в България. Там нямат демографска катастрофа като нас. Терминал 1, Терминал 2, хората напускат заради безумното управление на държавата.
Lentata.com: Кажете ми ако бяхте влезнали в министерството, какви въпроси щяхте да им поставите, кои са най-важните въпроси към тях?
Те би трябвало да имат елементарен отговор за състоянието за водоснабдяването в страната и в тази посока бяха нашите въпроси в писмото. Като цяло какво се прави за водната криза? Очаквахме отговор само за това. След като се запознахме с начина им на работа, ни е далеч по-интересен въпросът - „Кога Министерският съвет ще подаде оставка? 
Lentata.com: Тук стигаме до това, че няма достатъчно голям брой недоволни хора, които да свалят     правителството. Вие казвате, че перничани не са присъствали много. Не тряваше ли този град да се вдигне и да поиска отговорност от властта? Не е ли символично това, което вие правите?
В момента нашите хора, след митинга започнаха да ги спират и да ги задържат за справки. Масово на хората са проверявани личните карти, говорим  за полицейска държава, в която хората се страхуват за работата си. Особено в малките населени места. Съвсем нормално е в София да се случват протестите. Има свободни и независими хора тук. В малките населени места всичко е свързано, шансът да останеш без работа - ти или жена ти - е огромен. Хората се страхуват.

В момента държавата се доближава до комунистическия период, с разликата, че я няма светлата идея. Има репресии с цел запазване на правителството, но няма грижа за народа.

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.