Вирусът Ухан: Как да бъдем в безопасност

Вирусът Ухан: Как да бъдем в безопасност
28-01-2020г.
43
Гост-автор

Превод от : foreignpolicy.com

Докато епидемията в Китай продължава да се разпространява, нещата започват да изглеждат страшно. Ето десет прости предпазни мерки, които да ви защитят от заразяване с коронавируса.

Новият коронавирус не се е разпространил единствено в Китай, но и в световен мащаб, а паниката става все по-голяма. Нараства усещането за безпомощност. Китайското правителството е принудено да предприеме драстични мерки за спиране на вируса, включително и въвеждане на ограничения за пътуване в Пекин. Журналисти и служители на здравеопазването питат „Как да защитим себе си и семействата си?

Епидемията можеше да бъде овладяна сравнително лесно още преди три седмици, ако имаше повече откритост и бързи действия. Но сега вече е късно и този вирус се разпространява в световен мащаб.

Тъй като няма ваксина или лечение за nCoV2019 - пневмонията в Ухан - и инфекцията се е разпространила в цял Китай, правителството е принудено да се обърне към своята книга за SARS от 2003 г.

 А това означава, че цели градове трябва да бъдат отцепени, населението на нацията трябва да бъде ограничено в движенията и потенциалното си разпространение на болести. Така погледнато, забраната за пътуване извън Пекин не е изненадваща, но по-страшно ще е ако скоро се наложи блокиране на цялата територия.

Знам, че хората са много уплашени. И очаквам паниката да нарасне през следващите дни. Но има много прости мерки, които могат да ви защитят.

 

По време на епидемията от SARS пътувах из Китай и Хонконг, разпитвах хора, които бяха заразени с вируса, лекари и медицински сестри, лекуващи болестта, държавни служители, полиция - всички. Дори за момент не ми мина мисълта, че мога да се заразя, въпреки че съм в стая, която е пълна с болни хора. Просто знаех какви предпазни мерки да предприема. Ето най-важните, които трябва да знаете:

 

  1. Когато излизате от дома си, носете ръкавици – без значение какви - и ги носете в метрото, автобусите и обществените пространства.

 

  1. Ако все пак попаднете в ситуация, която налага свалянето на ръкавиците – ръкуване или нещо подобно, избягвайте след това докосването на лицето или очите си. И преди да сложите отново ръкавиците, измийте добре ръцете си със сапун и топла вода, като почиствате пръстите. След това сложете ръкавици.

 

  1. Сменяйте ръкавиците ежедневно, почиствайте ги и избягвайте да носите влажни ръкавици.

 

  1. Маските са безполезни както на открито, така и на закрито пространство. Повечето маски се износват. Използването на една и съща маска ден след ден е лошо и безполезно – направо е отвратително , тъй като съдържанието на устата и носа покриват вътрешността на маската с миризлив фурнир, който привлича бактериите. Рядко нося маска за лице при епидемия, а съм бил в повече от 30 огнища. Избягвам тълпите и спазвам дистанция от хората – около половин метър е добър стандарт. Ако някой кашля или киха, аз го моля да си сложи маска - за да ме предпази от потенциално замърсени течности. Ако ми откажат, отстъпвам на метър от тях или се оттеглям. Не се ръкувайте и не прегръщайте хората - учтиво се извинете, защото и за двете страни е по-добре избягването на близък контакт по време на епидемия.

 

  1. Извадете всички кърпи от банята и кухнята и ги заменете с чисти, надписани с имената на всеки член от семейството. Инструктирайте всички в дома си да използват само собствените си кърпи и да не докосват чужда. Перете кърпите два пъти седмично. Влажните кърпи осигуряват среда за вируси, като обикновени настинки, грип и - коронавируси.

 

  1. Внимавайте с дръжките за врата. Ако е възможно да отваряте и затваряте вратата с лакти или рамене, това е по-добрият вариант. Носете ръкавици, за да завъртите ключалка или измийте ръцете си, след като я докоснете. Ако някой в дома ви се разболее, почиствайте редовно дръжките. По същия начин, бъдете предпазливи със стълбища, компютри, мобилни телефони, играчки, лаптопи - всякакви предмети, които се държат в ръка. Докато боравите само с вашите собствени лични предмети, ще бъдете добре - но ако трябва да вземете чужд мобилен телефон, инструменти за готвене или да използвате чужда вещ, избягвайте да докосвате лицето.

 

  1. Кажете на децата си да не пият от чужди чаши. В Китай е обичайно да се приготвят няколко ястия за хранене. Всички на масата да използват личните си прибори, за да си сложат храна от общото ястие: Не правете това, докато епидемията не свърши. Вместо това се препоръчва слагането на помощен прибор във всяко ястие. Измивайте добре съдовете между храненията и избягвайте ресторанти, които имат лоши хигиенни практики.

 

 

 

 

{BANNER_ID-4}
 
 
 
 
 
{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.