Актуално
Предизвикалата остри реакции изложба „Изкуство и култури в България“ (ХVI-ХVIII век)” в Лувъра няма да се състои. Това заяви министърът на културата Боил Банов, след като получил отговор от Министерството с Българската Патриаршия.
Без „Ислямско изкуство“ в Лувъра

Гост-автор | 10/02/2020

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Предизвикалата остри реакции изложба „Изкуство и култури в България“ (ХVI-ХVIII век)”  в Лувъра няма да се състои. Това заяви министърът на културата Боил Банов, след като получил отговор от Министерството с Българската Патриаршия.

На 15 януари Банов изпраща молба към патриарх Неофит относно предстоящата изложба в „Лувъра“, с искането си да включи „ експонати от Бачковския манстир, Националния църковен историко-археологически музей и Църковно историческия и архивен институт при Българската патриаршия".

Молбата е придружена от списък от църковни предмети, изпратен от директора на „Лувъра“ – Жан-Люк Мартинез, а сред предложенията са: кръстове, икони, кандилници, евангелия и др.

Писмото завършва с: „Искрено разчитам на Вашето любезно съдействие и моля за Вашата благословия“.

На 24 януари се получава отговор от Св. Синод, гласящ: „ Не дава благословение експонати от НЦИАМ и ЦИАИ да участват в споменатата изложба“.

Редно ли е български християнски предмети да бъдат представяни на изложба в департмент „Ислямско изкуство“ ?

Молба на Банов към патриарх Неофит

Отговор                                                   

Източник на документите:  epicenter.bg

 

  

 

  Други статии от този авторКоментари