Община Каварна иска такса за журналистите при отразяване на общинските сесии

Община Каварна иска такса за журналистите при отразяване на общинските сесии
14-02-2020г.
14
Гост-автор

В община Каварна от няколко месеца най-дискутираната тема е финансовото затруднение, в което тя се намира.

Разбира се, кметският екип и общинските съветници вкупом търсят решение на проблема. Наред с предвижданите съкращения в състава на администрацията и орязването на бюджети за културни прояви, на общинската сесия на 28 януари съветниците приемат и още едно предложение и то с пълно мнозинство.

То гласи, че достъпът на медии до сесиите на Общинския съвет ще става само и единствено след съгласието на председателя, както и след заплащане на такса от страна на журналистите.

Общинските съветници в Каварна единодушно приемат Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. В точка пет от този правилник пише следното:
 "Заснемането и излъчването на заседанията на Общински съвет – Каварна се извършват с разрешението на председателя на общинския съвет и се заплащат по определена от Наредба 3 за определянето на местни данъци, такси и цени на услуги на територията на община Каварна тарифа".
 
Или иначе казано, ако журналистите искаме да си свършим работата и да информираме обществото, в чийто интерес работи местният парламент за неговата работа, първо трябва да си платим удоволствието.

Предложението за въвеждането на тази точка идва от общинския съветник и бивш председател на Общинския съвет в Каварна Красимир Кръстев.

Той съвсем искрено признава, че тази му идея датира още от 2007 година, но кметовете досега са искали да имат добри взаимоотношения с медиите и затова заседанията са били открити. С новия кмет на Каварна обаче Елена Балтаджиева било по-различно. Дали това означава, че тя от своя страна би искала да бъде в лоши отношения с медиите – времето ще покаже.

Председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов от своя страна сподели, че принципно не бил съгласен с тази точка, дори имал напредничавата идея заседанията да се излъчват по интернет, но гласувал "за".

Решението на общинските съветници беше върнато като незаконно от областния управител на Добрич Красимир Кирилов преди два дни.

Как се е стигнало до това абсурдно решение и защо община Каварна е толкова обидена на журналистите - чуйте в репортажа на  Мая Щърбанова:

Репортаж

Източник: bnr.bg

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

{BANNER_ID-3}

 

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.