Спасението на давещите се е дело на самите давещи се

Спасението на давещите се е дело на самите давещи се
24-02-2020г.
130
Гост-автор

 

Автор: Ася Василева, ФБ

Искам да благодаря за последната дискусия на Студио Градът, която се проведе в Студио 5 на 03 февруари за Управлението на кризите и да споделя и личния си опит, във връзка с новата криза с коронавируса.

Синът ми се прибра вчера от Китай след дълга одисея, защото анулираха полета му от Пекин и през много сложни комбинации от прехвърляния по летищата успя да се прибере с два дни закъснение.

След всички истерии и ужасяващи новини за опасността от новия вирус, след като всичките ми роднини, колеги и приятели стояхме на нокти докато се прибере – единственото, което се случи от българска страна беше да му връчат едно листче на летището, където пише да се обади на личния си лекар ако се почуства зле.

Никаква инструкция за карантина, нито за него, нито за нас като негови родители. Разбира се, спряхме го от училище за 14 дни по наше усмотрение. Мъжът ми се освободи от работа, а аз за моя сметка ще изляза в неплатен отпуск, защото гражданската ми съвест не позволява да притесня с присъствието си колеги и приятели, които знаят, че сме потенциални преносители на вируса.

Ако недай си Боже има някаква вероятност чрез нас да плъзне зараза – „Държавата“ няма да направи нищо. Ние имаме картбланш да заразим всички хора от градския транспорт, които бихме срещнали, всичките си колеги по работните места и всички хора от магазините и т.н.

Така че това е ситуацията с коронавируса в Блългария – „Спасението на давещите се е дело на самите давещи се“.

Искам да благодаря за възможността да чуя мненията на водещите по темата за управлението на кризи, които ме насърчиха да действам, водена от личната си отговорност, и в името на общото благо да пренебрегна личнага си загуба /в случая няколкото дни неплатен отпуск/.

Както се дискутираше по време на тази среща – много хора отиват болни на работа и рискуват здравето на всички останали или пък като има такива извънредни ситуации разчитат на „Държавата“ като на някакво божество да им реши проблема и абдикират от личната си отговорност.

Но „Държавата“ това сме „Ние“ и колкото повече се събираме и дискутираме заедно стратегиите за справянето с предизвикателствата в различните аспекти от живота ни, толкова по-силни ще бъдем.

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.