Българка в Милано: Хората са неадекватни – все едно сме пред война

Българка в Милано: Хората са неадекватни – все едно сме пред война
25-02-2020г.
43
Гост-автор

Пламена Борисова живее от 10 години в Милано, работи като артдиректор. Свързахме с нея, за да научим повече за това как живеят хората в Милано в драматично променилата се реалност...

Какви са мерките срещу коронавируса в Милано?

Цели се овладяване разпространението на вируса в засегнатите области чрез ограничаване на социалните контакти. Затворени са училища, музеи и обществени места с културни събития. Баровете и кафенета затварят в 18 ч., за да не позволяват на хората да се събират на големи групи.


Какво представлява вечерният час и какви са последствията, ако някой го наруши?

Не е ясно съвсем. Заведения и магазини затварят в 18 ч., но няма обществени служители, които следят за спазването на определен ред. Поне така изглежда през първия ден на карантината. Няма нареждане да се седи по къщите, но е желателно да се избягват публични събирания.


Вечер сигурно градът пустее?

Градът пустее и през деня. Метрото и автобусите са значително по-празни от обикновеното. Въпреки че туристическият поток е същият, поне така изглежда. Големите супермаркети работят с нормално работно време. По-малките, заедно с барове и кафенета, затварят след 18 ч. Не е ясно дали всички спазват нареждането, но градът определено е по-пуст от неделя насам, след като излезе заповедта на общината. Църквите спират отслужванията за неизвестен период от време.


Аптеките поне работят ли?

Работят с пълна пара, маските свършиха. В огромни количества се изкупуват всякакви дезинфектиращи препарати.


Хората запасяват ли се с храна и медикаменти?

Запасяването е основно с храна. По супермаркетите е най-голямата лудница – празни рафтове. Липсват основни храни – паста, брашно, яйца, месо, ориз, доматени сосове и консерви. Хората са неадекватни – все едно сме пред война, а не е ясно с кого. Само се знае, че е страшно. Абсурдът идва от там, че до преди 24 часа нещата бяха нормални. Те и в момента са нормални, защото няма обявено извънредно положение, но хората се държат все едно е краят на света.


Ти от вас ли работиш?

От 24 февруари работя вкъщи, голяма част от големите фирми също за затворени или се работи от вкъщи. Срещите са ограничени или са напълно отменени.

Какви са версиите в италианските медии за произхода на заразата?
Все още не е ясен пациент 0, може би не искат да всяват смут с непотвърдени информации, защото откакто се говори за вируса китайската общност и култура тук страдат – бяха отменени празненствата за Китайска нова година, независимо че беше месец преди да се появят първите случаи на коронавирус, а ресторантите са празни.


Цари ли паника?
Като пред паника е – отделя се адреналин и хората се карат как кихат, как кашлят и кой да вземе последните яйца. Делят се на тия, дето драматизират повече от нужното и тия, дето им се подиграват, ама тайно се надяват да не са прави. Хората не вярват на абсурдното, ама абсурдното е повече от реално, защото Италия е третата най-засегната страна след Китай и Южна Корея. Добре е, че се вземат мерки, дори и да изглеждат прекалени, понеже не се знае до къде може да стигне здравословната ситуация. Напомнят за правилата на добрата хигиена, избягват се прегръдки и ръкостискания. Кой носи маска, кой каска, някои дори са с ръкавици. Но всички снимат за инстаграм.
 
 
 Източник: spisanie8.bg
 
 
 
 
{BANNER_ID-4}
 
 
 
 
{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.