Мислене отвъд хоризонта

Мислене отвъд хоризонта
28-02-2020г.
107
Ирини Зикидис

До 70те години на 20 век, психолозите са сигурни, че хората по принцип са рационални и тяхното мислене е логично и правилно в повечето случаи. А в случите, в които хората мислят нелогично и нерационално, това се дължи на 3 емоции - любов, омраза или страх.

Във великата си книга "Мисленето" Нобеловият лауреат Даниъл Канеман разбива на пух и прах тази теория и доказва, че човек мисли импулсивно, интуитивно, инстинктивно, понякога дори примитивно и допуска тежки грешки, които се дължат на деформации в съжденията.

Канеман въвежда понятията Система 1 и Система 2.

Система 1 оперира интуитивно, автоматично и бързо, без усилие и без чувство за съзнателен мисловен процес.

Система 1 е онази, която се включва, когато трябва да преценим дали светофарът свети зелено, жълто или червено, дали котлонът е нагорещен, да отличим дете от възрастен човек, или да сметнем, че 2+2=4.

Система 1 е системата на простите връзки, на еднопистовото, елементарно мислене, на мисленето в черно и бяло.

Система 2 пък е волева дейност, която изисква сериозно усилие и концентрирано внимание, и която наричаме “напрегнато работещ ум”.

Система 2 е многопистовото мислене, способността предпазливо да наблюдаваш, обмисляш, сравняваш, разглеждаш и анализираш факти и хипотези.

Система 2 е способността да обичаш, уважаваш и ползваш статистиката.

Канеман доказва, че повечето хора не използват система 2, а се осланят предимно на система 1.

Само че Система 1 е онази, която допуска тежки деформации и системни грешки, и която се подава лесно на манипулации.

Система 1 е лековерна и склонна да мисли по плоскостта „Всички рози са цветя. Някои цветя увяхват бързо. Следователно някои рози увяхват бързо”.

В книгата са описани стотици експерименти, като аз най-ясно си спомням прочутата задача: „Една бухалка и една топка струват 1.10 долара. Бухалката струва с 1 долар повече от топката. Колко струва топката?” Над 80% от хората отговарят „Топката струва 10 цента”, като този отговор е лесен, привлекателен и грешен.

Най-странното е, че Система 1 е преобладаващо характерна дори за високообразовани, интелигентни и ерудирани хора.

Хора, които са успешни бизнесмени, известни творци или просто надарени с дар слово, често са заблудени да си мислят, че са компетентни и разбират от процеси, от които нямат грам понятие. Канеман го нарича “илюзорен ореол”, т. е. това, че си много добър в нещо те подхлъзва да вярваш, че си добър във всичко.

Канеман доказва, че най-сигурният начин да накараме хората да вярват в една лъжа е, като я повторим стотици пъти. Оказва се, че когато хората определят нещо като познато, Система 1 автоматично го приема за вярно.

Всъщност, оказва се, че истински умните хора са онези, които са по-бдителни, по-активни, по-критични, по-скептични, по-малко готови да се задоволят с привлекателни на повърхността отговори. Хора, които се осланят на факти и са способни да правят връзки между тях.

Ако се чудите защо съм изписала всичко това, ще ви кажа, че става дума за едни събития в Сирия, за една мръсна пропаганда и за едни повторени хиляди пъти медийни лъжи.

Ще ви кажа, че Канеман ми помогна да разбера, че полезните идиоти в ляво и в дясно, и на Изток и на Запад, са неизбежни, просто защото човекът е устроен да мисли инстинктивно и импулсивно със своята Система 1.

И че онези, които опитваме да мислим отвъд хоризонта на платената пропаганда и медийна помия, сме наистина обречени.

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.