Отговори на големите въпроси за коронавируса

Отговори на големите въпроси за коронавируса
21-03-2020г.
14
Гост-автор

Пандемията с коронавирус едва започна. Всички се опитват да защитят себе си и своите близки. Ето отговори на някои от най-големите въпроси, които нашите читатели имат за епидемията, събрани в проучване, изпратено чрез медиите.

 

Как ще завърши това?

Никой не знае. Епидемиолозите от Imperial College London предполагат, че може да станем свидетели на най-лошия сценарий - 264 милиона заразени  и 2,2 милиона загинали американци. 

 

След като епидемията в Ухан бе обявана в края на декември, китайските власти започнаха да прилагат строги мерки по отношение на пътуванията, в опит да спрат разпространението на вируса. Изглежда, че проработи: Китай не съобщи за нови случаи в Ухан на 15 март.

Смята се, че строгите мерки са помогнали за намаляването на броя на новите инфекции в тежко засегнати места като Южна Корея.

 

За съжаление за всяка Южна Корея или Сингапур, има случай като Италия, която не се справи добре с първоначалната епидемия.

 

Това е част от причината да не знаем как ще приключи всичко това. Миналата седмица Англия предполагаше, че ще се откаже от строги мерки за социално дистанциране и изолация, и вместо това ще използва плавен подход, който ще позволи над 60% от населението да се зарази, за да се повиши имунитета на хората.

Пандемията може да достигне естествения си край, когато се разпространи в почти всяка част на света и вече няма къде да отиде. А това би означавало немислим брой загинали хора. Но решението, което би спасило най-много човешки животи, е ваксина, осигуряваща имунитет. Вероятно ще са необходими още 18 месеца, а все още не се знае колко ефективно може да бъде това.

Как трябва да протича карантината?

Идеята, която стои зад карантината, е да се изолират хората, които са или могат да бъдат заразени. Ако ограничите движенията на някого след инкубационния период, можете да изолирате новите случаи, когато се появят, да предотвратите разпространението на заразата и да лекувате хората, които се разболяват.

 

Карантината не е еднозначна. Забраната на хора да напускат домовете си е доста строга форма. Понякога карантината не е задължителна, а се налага от хора, които смятат, че са болни и това е най-правилното, да изчакат инкубационния период, преди да излязат навън.

 

Колко бързо може да мутира коронавирусът?

Мутациите са естествени за всеки ген на планетата, включително тези, които са част от вирусите. Всъщност можем да изучаваме тези мутации в самия ген на коронавируса, за да видим дали епидемиите в една държава са свързани.

 

Засега изглежда, че честотата на мутацията при коронавируса е под половината от 8 до 10 пъти месечно при грип. И по-конкретни цифри ще дойдат, тъй като изследователите прекарват повече време в изучаване на самия вирус.

Необходими са множество генетични мутации, за да може вирусът да се развие в нещо още по-заразно или страшно. Настоящите изследвания показват, че двата основни щама на коронавирус, засягащи хората, се различават само с 0,007%. Няма причина да мислим, че ваксина, създадена за един човек, няма да има ефект и върху друг.

 

Ако се излекувате от коронавирус веднъж, можете ли да се заразите отново?

Досега има няколко доклада за хора, които са били болни, излекували са се и отново са тествани положително. Засега случаите са изключително редки - в Китай  са  по-малко от 0,2%. Друго проучване показва, че учените са наблюдавали трайни инфекции на коронавирусите при животни.

 

Какво да очакваме с идването на пролетта? Ще навреди ли топлото време или ще помогне на нашите усилия да спрем вируса?

Голям въпрос, на който учените се опитват да отговорят, е дали коронавирусът достига пикове през зимата и утихва през лятото като грипа. Ако вирусът има сезонен аспект, това означава също, че трябва да внимаваме с нивата на инфекция в Северното полукълбо, с настъпването на есента.

Отговорът е неясен. Ново проучване предполага, че досега 95% от положителните проби в световен мащаб са възникнали между -2 и 10 ° C, което може да означава, че заразата е по-вероятна при студен климат.

 

И все пак толкова много различни фактори могат да повлияят на предаването. За вируса знаем само от няколко месеца и тепърва ще наблюдаваме какво ще се случи с промяната на сезоните. 

 

Колко дълго са заразни хората, когато имат положителна проба?

Няма точен отговор. Скорошно проучване на немски учени показва, че хората, които са тествани положително, са най-заразни преди проявата на симптоми. Симптомите могат да се появят между два и 14 дена след заразяването. Добрата новина е, че след около осем до 10 дена болните пациенти вече не са заразни. Тоест - въпреки това, че болестта е доста заразна в началото, тялото се отървава бързо от вируса, след като се включи производството на антитела.

Още едно проучване обаче предполага, че вирусът може да издържи в организма за период от 20 дни след заразяването.

 

Кои са основните здравни и медицински инструменти, технологии и ресурси, необходими за справяне с десетки хиляди случаи в страни като САЩ? Защо не сме увеличили производството?

Едно от най-големите притеснения, пред които са изправени здравните системи, е наличието на медицински вентилатори за хоспитализирани пациенти. Covid-19 е респираторно заболяване и за тежко засегнатите е изключително важно осигуряването на кислород или механична помощ при дишането. В момента САЩ разполагат само със 160 000 вентилатори - част от това, което може да ни е необходимо, ако вирусът удари по-силно. Настоящите бизнес модели просто не са предназначени да стимулират това ниво на производство.

 

 „Имаме просто послание за всички страни: тест, тест, тест“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес на брифинг в понеделник. За съжаление САЩ просто не са тествали достатъчно хора и е почти сигурно, че има много повече болни.  Сега производството се разраства благодарение на новите усилия на частни и академични лаборатории, но може и да е твърде късно.

 

 Източник: technologyreview.com

 

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.