Развитието на коронавируса в Белгия

Развитието на коронавируса в Белгия
23-03-2020г.
41
Гост-автор

Колко разпространен е вирусът в Белгия?

До момента (23-ти март) в Белгия има 3 743 потвърдени случаи на коронавирус. В болниците има около 1643 души, от които 322 са подложени на интензивно лечение. Остават на разположение 621 легла за интензивно лечение и респиратори. Откакто е започнала епидемията, 350 души са напуснали болницата и са се възстановили напълно.

 

Броят на новите хоспитализации показва признаци на спад. Федералното здравно министерство заяви в Туитър в понеделник:

„Тази втора седмица ще бъде от решаващо значение в нашата борба с коронавируса. Мерките ще работят само ако бъдат спазени изцяло. Повече от всякога разчитаме на вас“.

 

Какво е най-новото?

 

Полицията в Брюксел вече е издала над 100 глоби за незаконни събирания - и са започнали да използват дронове, за да поддържат проверка на паркове и други открити пространства.

 Федералният министър на здравеопазването, Маги де Блок, заяви в неделя: "Вирусът е тук от няколко седмици и мисля, че ще остане при нас още осем седмици."

 

На всички жители в Белгия е наредено да останат вкъщи до 5 април. Все още са разрешени излизания до супермаркети, болници, банки, както и това да се помогне на възрастен човек в нужда.

 

Излизане навън

 

Упражненията на открито - ходене, джогинг или колоездене - все още са „позволени, дори се препоръчват“, но - самостоятелно, сред членове на едно и също семейство, живеещи заедно, или с един приятел.

Полицията патрулира по главните пътища и брега, предотвратявайки достъпа на хората до морето, освен ако не са жители или не работят там.

Всички публични събития са забранени до 5 април, включително всички спортни и културни събития, на закрито или на открито и независимо от размера.

 

Пазаруване

 

Пазаруването е разрешено в магазини за храни, аптеки, вестници и магазини за домашни любимци. Времето за пазаруване е максимум 30 минути. а работното време е до 22 часа.

 

Банки и пощенски станции

 

Препоръчва се използването на онлайн банкиране, посещението в банка се случва с предварителна заявка от страна на клиента.

Пощата не работи в събота.

 

Работа

 

Работата трябва да продължи, доколкото е възможно. Белгийският министър-председател Софи Уилмес заяви, че компаниите трябва да осигурят работа от разстояние, при възможност. За първия месец, хората в отпуск ще получат аванс в размер на 1450 евро, докато тяхното досие се обработва. Месечното изплащане обикновено е 70% от заплатата. Фламандското правителство обяви, че ще покрива сметките за ток на хората, които са временно безработни.

 

Чуждестранни пътувания

 

 

Ако сте белгийски гражданин в чужбина, е създаден специален център за обаждания, който да предоставя съвети и помощ.

 

Авиокомпаниите обявяват отмяна на всички или повечето полети извън и до летище Брюксел. Този ход е в съответствие с препоръката на федералното правителство хората да не пътуват в чужбина, заради коронавируса. Тази седмица летището в Брюксел очаква само 5% от редовните си полети да бъдат експлоатирани.

 

Летището в Шарлероа ще затвори във вторник (24 март) до 5 април. Бюджетната авиокомпания Ryanair отмени повечето си полети до края на април. Брюкселските авиолинии спряха всичките си полети от 21 март до 19 април.

 

Транспорт в Белгия

 

Общественият транспорт в Белгия продължава да работи, макар и с намалено работно време. По-малките автобуси приемат не повече от 5 пътника.

 

Болници

 

Всяка болница в Белгия отлага операциите за по-нататък. Химиотерапиите продължават както обикновено. Болничните посещения също са забранени, с изключение на родители с дете, което е в отделение за педиатрична грижа, и близки роднини на пациент в критично състояние.

Федералното правителство отпуска 1 милиард евро допълнително финансиране, за да помогне на болниците да се справят със ситуацията.

Зъболекарите са отменили неотложните консултации до 5 април, но приемат обаждания по телефона. Организацията за грижа за децата "ONE" продължава своя редовен график за ваксинации срещу други заболявания.

 

Ресторанти/ Барове

 

Затварянето на кафенета, барове и ресторанти остава в сила до 5 април. Доставките все още са позволени.

Премиерът Софи Уилмес публикува видео в интернет в неделя, призовавайки младите хора да не се срещат с приятелите си.

"Може би мислите, че коронавирусът не ви засяга", каза тя. "Не е вярно. Дори да не развиете симптоми, може би ще заразите приятел, роднина, баба и дядо, за които болестта може да има драматични последици."

 

Комунални услуги и ипотечни плащания

 

Банките са готови да позволят прекъсване на ипотечните плащания, без неустойка, заяви банковата федерация Фебелфин.

Клиентите, които изостават със сметката си за вода, автоматично ще бъдат включени в 10-месечен план за разплащане, за да се разпредели сумата. Газовите и електрическите компании не могат да прекъснат доставките на клиенти поради неплащане до края на април.

Proximus позволява на клиентите безплатни телефонни обаждания до всички белгийски стационарни или мобилни телефони. Orange добави допълнителни 5gb мобилни данни за своите клиенти.

Частни събития

 

Сватбите, планирани до 5 април, трябва да бъдат отложени. Погребенията са изключение.

 

Училища

 

Училищата са затворени до края на Великденските празници (понеделник, 20 април).  Детските площадки - на закрито и на открито - са затворени. Ученическите ваканционни дейности във Фландрия по време на великденската почивка са отменени.

Домове за възрастни хора

 

Домовете за възрастни хора не допускат посетители до края на март. Компанията по роботика ZoraBots в Остенде изпраща безплатно своя робот - Джеймс, благодарение на който възрастните хора ще могат да провеждат видео-разговор с близките си.

 

Онлайн измами

 

Нараства броя на онлайн измамите – сайтове, които предлагат медицински консумативи. Има и съобщения за измамници, които посещават възрастни и твърдят, че са от кметството и предлагат почистване на дома. 

 

Общи въпроси за коронавируса

 

 Какво е икономическото въздействие?

 

Според фламандския бизнес орган „Voka“, коронавирусната криза може да струва на белгийската икономика 16 милиарда евро. Брюкселската търговска камара Beci заяви, че бизнесът в региона ще загуби 223 милиона евро само през март.

 

Поредица от мерки за подкрепа на свободните работници и малкия бизнес беше обявена в петък. Крайният срок за плащане на социални такси за второ и трето тримесечие е удължен до 15 декември. Срокът за плащане на ДДС е удължен с два месеца.

 

Четирите най-големи банки в Белгия - ING, BNP Paribas Fortis, KBC и Belfius - се съгласиха да предложат на предприятията почивка с погасяването на заеми - и да улеснят фирмите да вземат заеми, ако се наложи. Правителството на Брюксел отпусна 110 милиона евро за подпомагане на бизнеси в затруднение.

Органът за социално осигуряване за самостоятелно заети лица, Inasti, има линия за помощ за независими работници, които са изправени пред трудности. Брюкселската хотелиерска асоциация казва, че в момента хотелите работят с капацитет около 5-10%. Около 100 от 160-те хотела в Брюксел са затворени.

 

Каква е разликата между коронавируса и нормалния грип?

 

„Симптомите и рисковите групи са същите. Коронавирусът е по-заразен от нормалния грип. Що се отнася до това дали е по-смъртоносен, досега информацията ни показва, че е до някаква степен. Имаме и ваксини срещу нормалния грип и антивирусни лекарства, ако е необходимо. Все още нямаме такива за коронавируса " – казва вирусологът Марк Ранст.

 Ранст казва, че вирусът ще "остане" и ще се превърне в сезонно заболяване - като грип. Попитан за ваксина, той казва: "Независимо дали са необходими 10, 12 или 18 месеца, ще има такава. Уверен съм.“

 

Трябва ли да носим маски?

 

„Хората, които вече са болни, могат да носят маска, за да не позволят на техните респираторни капчици да заразят другите“, казва Ранст. "Медицинските работници също могат да ги носят, за да не се разболеят.  Но няма смисъл да се носят от здрави хора.“

 

Какви са симптомите ?

 

Внезапна поява на температура (най-малко 38 ° C), постоянна кашлица и затруднено дишане. Най-рисковите групи са възрастните хора и тези със някакъв вид заболяване. Ако смятате, че може да бъдете засегнати, обадете се на лекар. Те или ще уговорят домашно посещение, или ще ви уговорят лична среща. Не ходете в болница без предупреждение.

 

Какво мога да направя, за да предотвратя заразата?

 

Най-добрият начин да предотвратите появата на коронавирус е същият като предотвратяване на обикновения грип: Измийте ръцете си с топла вода и сапун, избягвайте ръкостискания и целувки, покривайте носа и устата и избягвайте да докосвате лицето си с ръце. Кихайте/кашляйте в лакътя, а не в ръцете си. И останете у дома, ако се почувствате зле.

 

Колко подготвена е Белгия?

 

Федералният министър на здравеопазването - Маги Де Блок и федералната агенция за обществено здраве съставиха комитет за управление на риска. Белгия има триетапен план. В момента са във фаза 2 - „ограничени инфекции“ - която включва изолиране на заразени пациенти и тестване на хора, които са влезли в пряк контакт с тях.

Как се правят тестовете?

 

Лабораторията в университетската болница KU Leuven е централната база за изследване на проби с коронавирус в Белгия. Между 2000 и 2500 тестове се правят всеки ден, 24/7. Досега в Белгия са проведени над 30 000 теста от началото на епидемията.

 

Източник: thebulletin.be

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.