Лекарят, овладял едрата шарка, обяснява какво да очакваме от коронавируса

Лекарят, овладял едрата шарка, обяснява какво да очакваме от коронавируса
23-03-2020г.
41
Гост-автор

Лари Брилиант твърди, че не разполага с кристална топка. Въпреки това Брилиант, епидемиологът, който допринесе за изкореняването на едрата шарка, преди 14 години в лекция от серията TED, предвиди как ще изглежда следващата пандемия.

Тогава неговите думи звучаха прекалено ужасяващо, за да бъдат взети сериозно. “Ще се разболеят милиард души. Поне 165 милиона ще умрат. Ще има глобална икономическа рецесия и депресия. Загуби между 1 и 3 трилиона долара за нашата икономика ще се усетят по-болезнено и от над 100-те милиона жертви, защото много хора ще загубят работата си и здравното си осигуряване. Последствията ще бъдат немислими.”

Днес немислимото вече е при нас и Лари Брилиант, председател на борда на директорите на End Pandemics, споделя опита си с тези, които са на предната линия. Сега сме много далече от 100-те милиона смъртни случаи от пандемията, които той предвиди, но заразата вече преобърна живота ни с главата надолу.

Брилиант избягва да натрапва “Аз нали ви предупредих?”. Но той действително ни предупреждаваше като лектор, преподавател, автор, включително като технически съветник на филма Зараза (Contagion), който отново е на мода сред изолираните у дома. Освен че е работил заедно със СЗО за изкореняване на едрата шарка, 75-годишният Брилиант е участвал в кампании за ограничаване на грипа, детския паралич, борбата със слепотата, ръководил е благотворителната дейност на Гугъл в Google.org, един от създателите на конферентната система the Well, обикалял е заедно с турнетата на The Grateful Dead.

Говорихме по телефона във вторник (17 март). Към този ден президентът Тръмп тъкмо беше започнал да променя позицията си по коронавируса от първоначалното “няма повод за притеснения” към първите стъпки за овладяване на заразата. Брилиант живее в един от шестте окръга в Бей Ериа (Сан Франциско), в които на жителите е наредено да се изолират у дома. Малко преди да се чуем, той е говорил по телефона с някого, когото нарича “висш представител на правителството”, който попитал “Как по дяволите стигнахме дотук?”. Аз пък исках да го попитам как ще се измъкнем оттук. Ето съкратеното съдържание на последвалия разговор:

Бях в залата, когато през 2006 г. изнесохте Вашата лекция TED. Тогава призовахте: “Помогнете ми да спрем пандемиите!”. Призивът Ви като че ли не беше чут.

Не, призивът ми не беше чут, въпреки, че системите, за които настоявах, бяха създадени и се използват. Много е интересно, защото направихме филма “Зараза”, а сега гледаме този филм на живо. “Зараза” беше далновиден филм. Доказва го и науката. Цялата епидемиологична общност предупреждава през последните 10-15 години, че въпросът не е дали, а кога ще ни връхлети пандемия като днешната. Трудно привличахме вниманието. Президентът Тръмп освободи от отговорност по тези проблеми съветника си по национална сигурност, който беше единственият високопоставен служител, отговорен за предпазването от пандемии. Така с това спряха да се занимават и всички надолу по йерархията. Освен това и спряха парите за ранно предупреждение за страни по целия свят.

Казвате, че това е нов вирус (novel английски е игра на думи – означава “нов” и “литературен”, б.пр.)

Този вирус не е герой от роман. Той е истински. И е нов – никой на планетата не е прекарал тази инфекция и няма имунитет към нея. Това означава, че той потенциално може да зарази 7.8 милиарда наши братя и сестри.

Мислите ли, че ако някой преболедува коронавируса, той си изгражда имунитет?

Аз не виждам нищо уникално, което да прави този вирус много различен от другите. Някои хора може би си мислят, че се заразяват отново, но това най-вероятно се дължи на объркване или грешки в тестовете. Но преди да се овладее заразата, десетки, стотици а може и повече милиони от нас ще се заразят. Като видим толкова големи числа, се убеждаваме, че въпросите, които в нормална обстановка си задаваме дали това е възможно да се случи, имат ясен отговор – случва се това, което в други условия ни се струва невъзможно.

Това ли е най-лошата зараза, която сте виждали?

Това е най-опасната пандемия в нашето време.

Искат от нас неща, които не са ни се случвали през живота – да се изолираме вкъщи, да пазим 2 метра разстояние един от друг, да не се събираме на групи. Правилни ли са тези съвети?

Докато си говорим, аз твърдя, че съм в отпуск за размишление. Всъщност съм в полу-изолация в окръг Марин. Да, това е много добър съвет. Но ние получихме ли този добър съвет от президента на САЩ през първите 12 седмици?  Не, получихме само лъжи. Било фалшиви новини, било измама на Демократическата партия. Все още има хора, които вярват и това е в техен ущърб. Като човек, който се занимава с обществено здраве, мога да кажа, че това е най-безотговорното поведение на избран политик, на което съм бил свидетел през живота си. Но това, което чувате сега – самоизолация, затваряне на училища, отмяна на събития – е правилно. Ще ни предпазят ли тези мерки напълно? Не. Те са полезни, защото ще забавят във времето разпространението на заразата. Ние няма да избегнем многото заразени, но можем да забавим много от тези случаи, докато не се намери ваксина. А ваксина ще има. Опитът на вирусологията показва, че ваксина ще се появи до 12-18 месеца. Това ще ни даде възможност да влезем в т.нар. златен кръг.

Какво означава “златен кръг”?

Златен кръг означава първо, че голяма част от нас ще са прекарали вируса и второ – че имаме ваксина. Комбинацията от тези два факта ще даде възможност да се получи т.нар. групов имунитет, който обхваща 70-80% от населението. Аз съм сигурен, че ваксината ще може не само да лекува, но и да предпазва. Зная, че това твърдение е недоказано и много хора няма да се съгласят с мен. Аз давам като аргумент две статии – едната в списание Nature, другата – в списание Science. Те използват математически модели, като изследват дали масираното използване на препарата “Тамифлу” при вирусна инфекция, може да предотврати епидемия. И двете изследвания стигат до извода, че това е възможно. На един етап си мислехме, че и заразата с вируса на HIV е нелечима и е равносилна на смъртна присъда. След това прекрасни учени разработиха антивирусни препарати, които могат да се дават преди заразяване и да имат превантивен ефект. Сегашната пандемия ще концентрира много човешки и финансови ресурси в борбата с Covid-19 и това ще доведе не само до ваксини за лечение, но и до препарати за превенция и профилактика.

Кога ще можем да излезем от къщи и да се върнем на работа?

Много ни е лесно да се вгледаме в миналото, но днес ни трябва да виждаме в бъдещето. Ако бяхме на тенис мач, бих казал, че сега вирусът има предимство. Но вече имаме и добри новини. В Южна Корея днес новите случаи са по-малко от 100. В Китай новите заразени в повечето случаи пристигат от чужбина. За нас ще бъде трудно да приложим китайския модел. Не можем да затворим хората вкъщи и да им доставяме продукти. Но моделът на Южна Корея може да се приложи навсякъде. Това предполага масови тестове. В Южна Корея вече са тествани около четвърт милион души. Докато при тях бяха направени вече 200 000 теста, в САЩ имахме по-малко от 1000.

След като изпуснахме възможността за ранна масова диагностика, сега късно ли е да започнат тези тестове?

Абсолютно не е късно! Масовите тестове ще доведат до съществена промяна. Ние трябва да започнем със стохастична извадка на случаен принцип из цялата страна, за да разберем къде се въди този дяволски вирус. Сега не знаем. Може би в Мисисипи няма случаи, защото не са ги намерили. Откъде тогава знаят? В Зимбабве не се отчитат заразени не защото нямат вирус, а защото нямат капацитет да тестват. Трябва ни нещо, което да може да се използва лесно – като домашните тестове за бременност например.

Ако бяхте президент за един ден, какво бихте казали на редовния брифинг?

Бих започнал с думите: “Дами и господа, представям ви Рон Клейн – той беше главен отговорник за борбата с вируса ебола (по времето на президента Обама). Сега го поканих за главен отговорник за борбата с Covid. Всичко ще бъде концентрирано в човек, който има доверието едновременно на медицинската колегия и на политиците”. Нашето общество е разделено. В този момент Тони Фаучи (ръководител на Националния институт за алергии и инфекциозни болести на САЩ) е най-добрият избор.

Страх ли Ви е?

Аз съм във възрастовата група, в която умира един от седем заразени. Ако не си притеснен, значи не обръщаш достатъчно внимание. Но не съм уплашен. Твърдо убеден съм, че мерките, които вземаме, ще удължат времето на разпространение на вируса. Същевременно съм сигурен, че ще имаме ваксина или препарат за профилактика, които ще ни позволят да овладеем разпространението. Всеки трябва да помни: това не е зомби апокалипсис. Не е действие за масово унищожение.

Трябва ли да носим маски?

Маските N95 са чудесни. Порите им са с големина три микрона, докато вирусът е един микрон. Някои хора ще кажат – маската няма ефект. Но ако трима яки футболисти се опитат да минат едновременно през вратата на закусвалнята, за да обядват, няма как да им се получи. Според последните данни, които видях, маските дават петкратна защита. Това въобще не е зле. Но ние трябва да дадем възможност на болниците да работят и на професионалистите да идват на работа и да си изпълняват задълженията. Затова маските трябва да са там, където има нужда от тях – при тези, които се грижат за пациентите.

Кога ще знаем кога всичко ще свърши?

Светът няма да се върне към нормалното, преди да се случат три неща. Първо, трябва да си представим, че вирусът прилича на айсберг. Само 1/7 от пирамидата се вижда. Ако заради липсата на масови тестове ние сега виждаме само надводната част, значи не си даваме сметка за целия проблем. Второ, трябва да имаме ваксина или препарат за превенция. И трето, може би най-важното – да сме сигурни, че широк кръг от хора – особено тези на първа линия – лекари, медицински работници, полицаи, социални работници, имат имунитет и сме сигурни, че не могат да се разболеят. Те трябва да бъдат идентифицирани. Тогава можем спокойно да изпратим децата си отново на училище, без да ни е страх, че учителите носят зараза. Ако вместо да забраняваме посещения в домове за възрастни, знаем, че има социални работници, които могат да се грижат за тях без опасност от зараза и не ни е страх да си отворим устата пред зъболекаря, значи сме готови да се върнем към нормалното.

Нямате ли някакъв по-оптимистичен отговор?

Аз съм учен, но също и вярващ. И винаги мисля, че някъде горе има сила, която ни кара да извадим най-доброто от себе си. Ние можехме да видим в нашето общество еквивалента на празните улици. Но става обратното – наблюдаваме безпрецедентна мобилизация на нашето общество. Никога не съм виждал толкова готовност за доброволно участие. Аз не твърдя, че е трябвало да минем през това изпитание. Това е безпрецедентно и трудно време, което ще ни тества. След като отмине, може би както направихме след Втората световна война, трябва да премислим отново защо нашето общество беше разделено толкова дълго време. Нека възприемем вируса като инфекция, която носи равни възможности за хората. Тогава ще видим, че това може да бъде драма, която да ни обедини, а не да ни разделя.

 

Източник: euractiv.bg

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.