УЧЕНИ ИЗМИСЛИХА ЛЕЧЕНИЕ ЗА КОРОНАВИРУСА!

УЧЕНИ ИЗМИСЛИХА ЛЕЧЕНИЕ ЗА КОРОНАВИРУСА!
23-03-2020г.
6
Гост-автор

Автор: Gligi Humppa

 

 

Привлякох ли ви вниманието? Добре, сега ще ви поговоря за политика.

Мното от вас си мислят че са отвратени от политиката. Не сте. Просто някой ви е подвел, като е подменил смисъла.

Политиката не е това, което виждаме в българското държавно управление. Там виждаме (за съжаление - сравнително успешните) опити на гъзоглави мутромилиционери да се превърнат в бананови диктатори. Това не е политика.

Политиката е друго. Политика е когато свободните хора от града ("полис") заедно решават как искат да живеят.

Мното от вас си мислят че са отвратени от политическите партии. Не сте. Отвратени сте от клановите структури на бившата ДС, която се опитва да деволюира, падайки директно до родово-общиниия строй, украсен с кофти елементи от феодализма; и от болните франкенщайнски проекти на хомункулуси с малки пишки и големи амбиции. Това не са партии.

Партиите, в условия на нормалност, са израз на волята на хората да се обединят около обща идея за общия си живот, пренебрегвайки личностните си дефицити и индивидуални неразбирателства.

Много от вас си мислят че революцията е нещо опасно. Не е. Революцията не е метеж, бунт или въстание. Революция не е обратното на еволюция. Ре-волюция е да превъртим лентата обратно до момента, в който нормалното е било заменено от сюрреалистичен кошмар, да изрежем грозните сцени, съхранявайки ги в чекмеджето на историята, и да продължим на надграждаме нормалността.

Нормално е да сте отвратени. Отвратителните на това разчитат - че нормалните ще се погнусят, и те ще могат да ги управляват. И това ще продължава, докато не сте готови да жертвате поне малко от личното си, в името на общото.

Когато отмине истерията покрай коронавируса, гъзоглавите ще се опитат да забравят че преди това сме били граждани с тенденция към крепостни, а не концлагеристи с тенденция към роби. Ще им спретнем такива протести, каквито не сме правили от 1997. Всички заедно, рамо до рамо - либертарианци, зелени, леви и десни. За лявото и дясното ще спорим отново чак когато се върнем от робовладелския строй в модерността.

Аз знам как искам да живея. Искам да живея в нормалност.

Първо, искам да видя шибания "обществен договор" добре формулиран и в обем не повече от лист А4. Ще го подпиша, само ако в него е ясно разписано как и доколко съм дал правото на някой да взима решения от мое име, както и каква отговорност носи при незпълнение! Именно това е смисълът на либертарианският принцип "свобода и всекиму своето", а не че човек за човека е звяр и изгодата е пред морала, както някои се опитвате да го изкарате!

Второ, искам никой да не може да печати и раздава пари на когото той реши. Парите са мерна единица, както метрите и килограмите, на тях никой няма право да им променя стойността. Ако трябва - ще се лишим от банкирането с частични резерви, и икономиката ще расте с толкова, колкото сме произвели повече от предишната година. Ако някой вземе кредит, то друг трябва преди това да е заделял от залъка си, за да му го отпусне. Съответно никое правителство да не си купува гласове като раздава пари, които не са изработени. Както съм казвал и преди - държавата не е малка, ако иска да има пари за харчене - да се хване на работа и да си ги изкара с труд.

Трето, докато ви мине отвращението и не ви се върне способността да се обединявате около идеи, ще ви управляват гъзоглавите, с чукове в късите си ръчички.

С риск да стана банален: Революцията не е събитие, а състояние. Тя не започва на площада, а с ежедневните малки неща, правени от обикновените хора, които държат тъмнината надалеч. Дребните действия на любезност и любов, ще ме прощавате за буквалния превод. Умението да не се цепим и делим, да не се караме за незначителното и повърхностното, когато имаме свят за спасяване.

Революцията започва когато някой откаже да е пирон в страната на чуковете, а стане искра, която запали пламъче. И продължава, когато то се прехвърли на следващия, който го превърне в огън.

Кризите са полезни, защото ни карат да спрем и да се замислим докъде трябва да превъртим лентата. Подсещат ни че първо сме хора, после граждани, и чак след това икономически единици. Помагат ни да отсъдим кое трябва да се съхрани, а кое - изгори.

От мен - толкова за днес, можете да се върнете към готвенето и сериалите.

 

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.