Актуално
На 26.03.2020 г. прокурор от СРП е образувал досъдебно производство за това, че търговец е продавал предпазни средства на цена над определената или преди да е определена или утвърдена по установения ред, престъпление по чл. 225, ал. 6 от НК. Деянието е извършено в условията на обявено извънредно положение на територията на Република България.
Пълен абсурд!

Гост-автор | 26/03/2020

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

 

 

Автор: Валентин Стойков, ФБ

 

На 26.03.2020 г. прокурор от СРП е образувал досъдебно производство за това, че търговец е продавал предпазни средства на цена над определената или преди да е определена или утвърдена по установения ред, престъпление по чл. 225, ал. 6 от НК.

Деянието е извършено в условията на обявено извънредно положение на територията на Република България.

Търговецът обяснил, че купил предпазните средства по 4 лв. за брой, разходите му за преопаковане (поставяне в отделен плик) възлизали на 1 лв. за една маска. Върху това се начислявало ДДС, а печалбата възлизала на 4 лв. Търговецът обяснил още, че предпазните маски не били за еднократна употреба, а тяхното ползване можело да се осъществява в продължение на 48 часа.

Крайна цена: 10 лева. Вадим ДДС, става 8.33. Вадим разход преопаковане 1 лев. Става 7,33. Доставна цена 4 лева. Разликата е 3.33 лв. Тази разлика трябва да стигне за покриване на останалите разходи и евентуално да остане печалба.

В закона пише:

"Който продаде стока на цена над определената или преди да е определена или утвърдена по установения ред или получи за услуга възнаграждение, по-голямо от законно допустимото ..."

За маските не ми е известно да има регулиране на цените. Така че всичко това звучи абсурдно.

Ето затова много търговци не искат да продават дефицитни стоки. По-добре да не спечелят нищо, отколкото да се занимават с държавните паразити.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

  Други статии от този авторКоментари