SARS-CoV-2 и COVID-19: Най-важните изследователски въпроси

SARS-CoV-2 и COVID-19: Най-важните изследователски въпроси
26-03-2020г.
14
Гост-автор

COVID-19, причинен от тежък респираторен синдром, наречен SARS-CoV-2, е глобален проблем. Тук изтъкваме най-важните изследователски въпроси, свързани с предаване на вируси, диагностика, лечение, разработка на ваксина и произход на вируса.

 

2019-nCoV причинява заболяване на долните дихателни пътища, наречено „коронавирусна пневмония“ (NCP). Впоследствие името на болестта беше преименувано на COVID-19 от Световната здравна организация.

От 24 февруари 2020 г. повече от 80 000 потвърдени случаи, включително над 2700 смъртни случаи, са регистрирани в целия свят, а засегнатите държави са поне 37. Епицентърът на това продължаващо огнище е в град Ухан, в провинция Хубей в централен Китай, а пазарът за морски дарове „Хуанан“ се смяташе за едно от местата, където SARS-CoV-2, от неизвестен животински източник, може да е преминал междувидовата бариера, за да зарази хората.

 

 Проучване, проведено в град Шенжен, близо до Хонконг, от група учени от Университета в Хонконг, даде първите доказателства за предаване на заразата (SARS-CoV-2) от човек на човек. Това е отличен пример за това как висококачественото клинично проучване може да доведе до съществена промяна в определянето на политиката. Няколко важни клинични особености на COVID-19 също са документирани в това проучване.

Първо, степента на атака от 83% в рамките на семейство, е тревожно висока, което показва високата преносимост на SARS-CoV-2.

Второ, клиничните прояви на COVID-19 варират от леки до умерени, с по-тежки рентгенологични отклонения, наблюдавани при по-възрастни пациенти. Като цяло COVID-19 изглежда по-лек от SARS.

Трето - бе установено, че безсимптомно дете има непрозрачност в белия дроб и SARS-CoV-2 РНК в пробата си слюнка. Това откриване на асимптоматично изхвърляне на вируса повдига възможността за предаване на SARS-CoV-2 от асимптоматични носители към други.

 И накрая, представянето на диария при двама млади души от едно и също семейство, също предполага възможността за гастроинтестинално участие на инфекцията SARS-CoV-2 и фекално-орално предаване. Проучването поставя основата за контрола и управлението на COVID-19.

Проучването беше завършено навреме и разследващите показаха огромна смелост в много труден момент, когато китайските органи не успяха да признаят широко разпространеното предаване от човек на човек на SARS-CoV-2, преди 20 януари 2020 г.

 

През последните няколко седмици бяха публикувани няколко интересни доклада за SARS-CoV-2 и COVID-19, за да представят „еволюционния резервоар“, възможния междинен приемник и геномната последователност  на SARS-CoV-2, както и клинични характеристики на COVID-19.

Първият въпрос се отнася до това как SARS-CoV-2 се предава в Ухан.

За да намали до минимум разпространението на SARS-CoV-2, Китай блокира Ухан и близките градове от 23 януари 2020 г.

Безпрецедентните мерки за контрол, включително спиране на целия градски транспорт, очевидно бяха успешни за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на SARS-CoV- 2 към останалите градове.

Броят на потвърдените случаи в Ухан обаче продължи да нараства. Ето защо е от съществено значение да се определи дали увеличението се дължи на голям брой заразени индивиди преди блокирането.

 

Анализът трябва да включва всички здрави и болни индивиди в района, с цел идентифициране на хората, които са се възстановили от инфекция или имат активна инфекция. Съотношението на асимптоматичните носители също трябва да се определи.

Активността на сезонния грип в Ухан също достигна своя връх в началото на 2020 г. Ще бъде интересно да се разбере дали грипният сезон е приключил и колко хора, които имат треска сега, всъщност са заразени със сезонен вирус.

Мерките за прецизен контрол на SARS-CoV-2 трябва да бъдат адаптирани за групи с висок риск въз основа на резултатите от този анализ. Разграничаването на хора с грип и предотвратяването им да се заразят със SARS-CoV-2 в болнична обстановка, също може да бъде много важно.

 

Вторият въпрос е доколко трансмисивен и патогенен е SARS-CoV-2 при третично и четвъртично разпространение в човека.

Продължителното предаване на SARS-CoV-2 в Ухан предполага, че е настъпило третично и четвъртично разпространение.

В сравнение с първичното и вторичното разпространение, по време на което SARS-CoV-2 се предава от животно на човек и от човек на човек, повишава ли се скоростта на предаване ?

Отговорите на горните въпроси имат ключ към резултата от епидемията. Ако предаването е по-слабо, епидемията може да приключи. Ако може да се поддържа 'ефективно предаване', се увеличава шансът SARS-CoV-2 да се превърне в друг човешки коронавирус, подобно на останалите четири коронавируса при човека (229E, OC43, HKU1 и NL63), причиняващи само обикновена настинка.

Основният репродуктивен брой (R0) на SARS-CoV-2 е оценен на 2,68, което води до удвояване на епидемията от около 6 дена. Определянето на реалния R0 ще хвърли светлина върху това дали и доколко мерките за контрол на инфекцията са ефективни.

 

Третият въпрос се отнася до значението на безсимптомното и пресимптомно разпръскване на вируса при предаване на SARS-CoV-2.

Безсимптомното и пресимптомно разпръскване на вируси представлява голямо предизвикателство за контрол на инфекцията.

В допълнение, пациентите с леки и неясни симптоми са трудни за идентифициране. По-специално, липсата на треска при инфекция на SARS-CoV-2 (12,1%) е по-честа, отколкото при инфекция с коронавирус.

Въпреки това, въз основа на предишни изследвания на грипни вируси и коронавируси, придобити от обществото - вирусните натоварвания при асимптоматичните носители са сравнително ниски.

Ако това се отнася и за SARS-CoV-2, рискът трябва да остане нисък.

Четвъртият въпрос се отнася до значението на фекално-оралния път при предаването на SARS-CoV-2.

Стомашно-чревното усложнение при SARS-CoV-2  и изолирането на SARS-CoV-2 от фекални проби на пациенти, подкрепят значението на фекално-оралния път при предаване на SARS-CoV-2.

Въпреки че диарията рядко се наблюдава в проучванията, възможността за предаване на SARS-CoV-2 през канализацията, отпадъците, замърсената вода и аерозолите не може да бъде подценявана, особено в случаи като Diamond Princess - круизен кораб с 3700 души, сред които най-малко 742 случая са потвърдени, че са заразени със SARS-CoV-2.

 

Петият въпрос се отнася до това как трябва да се диагностицира COVID-19 и какви диагностични реактиви трябва да се предоставят.

RT-PCR базираното SARS-CoV-2 РНК откритие в дихателните проби осигурява единствения възможен тест в началната фаза на заразата.

Поради трудности при вземането на проби в този тест, в началото на февруари клинично диагностицираните пациенти с типични непрозрачности на белите дробове, също бяха отчетени като потвърдени случаи, за да бъдат идентифицирани и поставени под карантина възможно най-рано.

 

Шестият въпрос се отнася до това как трябва да се лекува COVID-19 и какви възможности за лечение трябва да се предоставят.

COVID-19 е самоограничаващо се заболяване при повече от 80% от пациентите. Тежката пневмония се наблюдава при около 15% от случаите.  Смъртните случаи са около 3,4% в световен мащаб към днешна дата.

 Този процент е 4,4% за пациенти в Ухан, 4,0% за пациенти в Хубей и 0,92% за пациенти извън Хубей. Изключително високата смъртност в Ухан може да се обясни с колапса на болниците, голям брой недиагностицирани пациенти и неоптимално лечение.

Към днешна дата все още нямаме специфични анти-SARS-CoV-2 средства. "Remdesivir" е пример за предотвратяване на репликация на MERS-CoV при маймуни. Тежестта на заболяване, вирусна репликация и увреждане на белите дробове са сведени до минимум, когато лекарството бъде приложено преди или след инфекцията.

 Други антивирусни средства, достойни за по-нататъшни клинични изследвания, включват рибавирин, протеазни инхибитори лопинавир и ритонавир, интерферон α2b, интерферон β, хлорохин фосфат и арбидол.

Трябва обаче да имаме предвид и страничните ефекти на тези антивирусни средства. Например, интерфероните от тип I, включително интерферон α2b и интерферон β, са добре известни със своята антивирусна активност.

Ефектите са благоприятни в ранна фаза. Въпреки това, прилагането на по-късен етап носи риск – изостряне на възпалението.

Стероидите са експериментално използвани в лечението на SARS и все още са предпочитани от някои китайски лекари при лечението на COVID-19. Твърди се, че са в състояние да предотвратят фиброзата на белите дробове. С други думи, стероидите могат да се използват само когато SARS-CoV-2  е елиминиран. В противен случай, симптомите ще се изострят.

В тази връзка, ще бъде интересно да се определи дали докладът за гъбична инфекция в белите дробове на някои пациенти в Ухан, може да бъде свързан с неправилна употреба на стероиди. Но независимо от това, скринингът на нови  малки молекулни съединения, които имат мощни анти-SARS-CoV-2 ефекти, ще извлече успешно нови, по-добри средства, които могат да се окажат полезни при лечението на COVID-19.

 

Седмият въпрос е дали инактивираните ваксини са подходящ вариант за SARS-CoV-2.

Неактивираните ваксини са един от основните видове конвенционални ваксини, които могат да бъдат произведени и разработени бързо. В случаи на SARS-CoV и MERS-CoV, неутрализиращите антитела бяха успешно индуцирани от инактивирана ваксина при всички видове експерименти с животни.

Осмият въпрос се отнася до произхода на SARS-CoV-2 и COVID-19.

Вече са идентифицирани два родителски вируса на SARS-CoV-2.

Първият е прилепен коронавирус RaTG13, открит в Rhinolophus affinis от провинция Юнан и споделя 96,2% обща идентичност на геномната последователност със SARS-CoV-2 . Втората е група бетакоронавируси, открити в застрашените видове дребни бозайници, известни като панголини, които често се консумират като източник на месо в Южен Китай. Те споделят около 90% обща идентичност на нуклеотидната последователност със SARS-CoV-2.

Бяха представени много хипотези, включващи рекомбинация, конвергенция и адаптация, които предполагат вероятен еволюционен път за SARS-CoV-2, но никоя не е подкрепена от директни доказателства.

Въпреки че пазарът на едро с морски дарове Huanan беше предложен като първоначален източник на SARS-CoV-2 и COVID-19, има доказателства за участието на други пазари за диви животни в Ухан. Но са необходими допълнителни разследвания, за да се хвърли светлина върху произхода на SARS-CoV-2 и COVID-19.

 

Деветият въпрос се отнася до това защо SARS-CoV-2 е по-малко патогенна.

Ако намалената патогенност на SARS-CoV-2 е резултат от адаптацията към хората, ще бъде от голямо значение да се идентифицира молекулната основа на тази адаптация.

 

Постигнат е голям напредък в наблюдението и контрола на инфекциозните заболявания в Китай, след избухването на SARS-CoV през 2003 г. Междувременно, вирусологичните изследвания в страната също бяха засилени. Новият доклад за болестта и системата за наблюдение функционира сравнително добре по време на пандемията от свински грип през 2009 г.

Въпреки това, продължаващата епидемия от SARS-CoV-2 не само доведе до значителна заболеваемост и смъртност в Китай, но и разкри големи системни проблеми при контрола и превенцията на инфекциозните заболявания там. За съжаление много от поуките от  2003 г. не бяха  взети.

Ако SARS-CoV-2 не бъде елиминиран от хората чрез карантина, начинът ще е чрез ваксина. Удвояването на нашите усилия за изследване на SARS-CoV-2 и COVID-19 ще затвърдят научната основа, върху която се вземат важни решения.

 

 Превод от: ncbi.nlm.nih.gov

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.