COVID-19 в Люксембург

COVID-19 в Люксембург
30-03-2020г.
51
Гост-автор

 

 

Автор: Делян Делчев

 

1950 официално заразени, 21 починали, около 30 хоспитализирани в интензивното, над 80 официално оздравели.

Болничен капацитет от около 135 болнични легла специализирани за COVID-19.
Две мобилни болници изградени (но не активирани). Спортните зали и експото подготвени да се превърнат на мобилни болници, но за сега няма нужда, и са само тествани.

Приети са около 30 пациента от Франция (където ситуацията е изключително тежка), тъй като капацитета е далеч от натоварен (значително по-малко натоварен от първоначалните очаквания - населението изглежда е в добро здраве, въпреки голямото разпространение на заразата).
Най-младият починал е на 56 години.

Средната възраст на починалите е 80 години (50-годишният рязко я сваля). Всички починали имат поне по още един сериозен патоген.

Средната възраст на идващите да се тестват се равнява на средната възраст в Люксембург (тоест дистрибуцията на заразените е нормална, но починалите са изключително възрастни хора с допълнителен патоген).

Експоненциалният модел на растеж съвпада идеално с рапортуваните данни от първите 3 седмици. Буквално 10 дни след въвеждане на карантината се вижда значително по-малко количество нови болни, отколкото експоненциалният модел предвижда - тоест карантината вече работи.

Така от моделът може да се определи, че в Люксембург минават около 8 дни между инфектирането на нов заболял и рапортуването му от властите. 7 дни е горе долу средната стойност определена за това от WHO на базата на начина, по който се развива болеста. Вероятно 8-мият ден идва от това, че в Люксембург тестовете отнемат над 24 часа докато бъдат върнати обратно с потвърден резултат.

Люксембург е увеличил капацитета на възможностите си да провежда тестове до около 2000 на ден. За момента правят около 1500 теста на ден и новите заразени са около 10% от тези, които идват да се тестват.
Има мобилен тест център (drive-through - отиваш с колата) и няколко болници са обърнати да приемат за тестове само пациенти със симптоми на COVID-19.

Така, въпреки че на пръв поглед нещата изглеждат зле и моделите предполагат около 30 000 наистина инфектирани, което е около 7% от населението намиращо се сега в страната (един на всеки 15 души е заразен), то:

Само 6.6% от инфектираните развиват симптоми и отиват да се тестват - всичко това в рамките на 7 дни.

От тях само 2% имат нужда от хоспитализация.

От хоспитализираните почиват около 15%, като средното време за "ultimate decision" е около 15 дни от времето на заразяването до времето на смърта.
Тоест реалното ниво на смъртност в момента е 0.02%, и очаквото количество сборно починали в Люксембург, докато карантината премине ще бъде под 100 души (вероятно около 80).

Правителството е закупило и доставило 6 милиона маски (на цена 15 цента на маска), което тук се смята за скъпо, но е извънредно положение.
В процес на доставка е медицинско оборудване за 700 легла и масови бързи тестове за 500 000 души, с което се канят да започнат кампания по масови тестове (по пощата) и про-активно изолиране на заразните (но не знаещи), с което ще могат постепенно да започнат да отпушват карантината.

Не е официално обявено, но за сега тя се очаква да се запази до поне 20-ти май.
На дадената диаграма - първата производна на заразените (новите случаи на ден).

С червено е натуралният (експоненциалният) растеж (какво се случва ако няма карантина или други лимитиращи фактори), който има огромно съвпадение с подадените данни от първите 3 седмици.

Синьото са официалните данни - можете да видите как седмица след въвеждане на карантината, вече има видими ефекти.

Отделно друг интересен феномен - рапортуваните данни в неделя и понеделник са "подценени" - има по-малко заразени отколкото се очаква нормално, докато вторник са надценени (повече). Обяснението е, че през уикенда има намален капацитет за тестове, и част от тестовете се измесват и така вторник компенсира по-ниските резултати от неделя и понеделник.

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.