Актуално
16 легла за болни с инфекцията Covid-19 трябва да има в малката общинска болница в Провадия. Болницата бе определена от Министерството на здравеопазването.
Пулмолог на 84 г. и анестезиолог на 60 г. ще спасяват от Covid-19 в Провадия

Гост-автор | 31/03/2020

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

16 легла за болни с инфекцията Covid-19 трябва да има в малката общинска болница в Провадия.  Болницата бе определена от Министерството на здравеопазването. 

Ако се наложи лечебното заведение да настанява хора заразени с вируса, те ще бъдат настанявани в специално отделение, което сме предвидили за това, каза за Радио Варна директорът на болницата д-р Светослав Неделчев. Създадена е цялата организация по разкриването му, то се намира на третия етаж,  има и отделен вход към него, но заповед за отварянето му още не съм издал, уточни директорът. Причината е, че няма нужното оборудване за точно такова отделение. 

Разполагаме само с няколко монитора за следене на жизнените показатели и няколко аспиратора. Нямаме апарати за обдишване, с които трябва да се работи на първо ниво, каза директорът.

Освен маски и ръкавици нямаме нищо друго, разказа с огорчение д-р Неделчев.

Всеки ден пиша заявки, но болницата не е получила нито шлемове, нито калцуни или др. предпазни средства. Днес тъкмо писах поредното искане, каза още той.

Големият проблем всъщност е  липсата на персонал. Разполагаме с 15 лекари и 25 сестри.

Пулмологът ни е на 84 години. Имаме един анестезиолог на 60 години и той е един от най-младите лекари.

Вече се говори за оставки на медицинския персонал. Все още няма подадени при мен.

Едва ли е редно обаче, лекари на 70 години да пуснем в тази тежка ситуация, сподели д-р Неделчев.

Сигурен съм, че ще получим пълен комплект предпазни средства, но да не дойде пика на болестта по-рано, притеснява се той.

 

Има и добра новина - първото дарение за болницата са  направили  местните  учители - 860 лева за предпазни средства. Намерихме шлемове, останалото не можем да купим сами. Финансовите възможности на такава общинска болница не са големи, допълва директорът на провадийската болница и пак подчертава, че 75% от персонала е в  пенсионна възраст.

Източник: bnr.bg

 

 

 

 

  

 

 

 

 

  Други статии от този авторКоментари