Имаше едни антиваксъри?

Имаше едни антиваксъри?
01-04-2020г.
174
Лентата

Автор: Иван Бакалов

 

Да не се окаже, че масовата БЦЖ-ваксина, с която ни боцкаха всички като деца, ще ни опази от коронавируса? Изследване показва, че в страните, в които са ваксинирали масово с БЦЖ, по-малко се заразяват и по-леко карат инфекцията с коронавируса. Благодарим ти соц, че са ни ваксинирали всички задължително.

Антиваксъри искат естествен подбор, смъртността била пренебрежимо малка от този или онзи вирус, ваксините имали страничен ефект. Да, ама другите около антиваксърите като не искат да се заразяват, какво става? Антиваксърът да се прибере на "социална дистанция", да си гледа детето без детска градина, училище и т. н.

В Щатите има подобни такива - амиши - живеят настрани от цивилизацията, в села, карат каруци и т. н. Не се лекуват в болници, не дават кръв да им преливат и т. н. Ама и те се налага да се срещат с хора из градовете, пък той вирусът не пита.
Не се знае с антиваксърите как ще е. Цивилизацията има много болести, ама никой не може да живее изолиран от нея.

Има само един остров останал в Индийския океан с племе недокосвало цивилизацията. Преди две години един религиозен абдал отиде на острова да ги покръства в християнстото и го убиха като нашественик. А той е могъл да ги убие с елементарните вируси, които носи в себе си. И може и да го е направил, островът е в изолация и никой не слиза там да проверява.

 

****

 

Автор: Ирини Зикидис

 

Два интересни факта, които току що прочетох:

1) Картата на разпространение на Covid-19 се припокрива с политиката за ваксиниране по света. Страни, в които децата вече не се ваксинират срещу туберкулоза (БЦЖ), в момента са изключително тежко засегнати. Източна Германия, прилагала БЦЖ масово по време на социализма, е три пъти по-малко засегната от Западна Германия, където ваксината не се прилага.

2) Ваксината срещу туберкулоза в България, Япония, Русия и Бразилия използва щамове от стария вид, които са стабилни десетилетия, за разлика от Западна Европа, където щамовете са нови.
Дай боже поне веднъж да сме късметлии!

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.