ЗАПОЧНЕТЕ С ЦЕНАТА

ЗАПОЧНЕТЕ С ЦЕНАТА
13-04-2020г.
33
Мартин Карбовски
В този момент хиляди бизнеси се насочват към Интернет. Бясно се правят сайтове и производни в социалните мрежи.
И понеже българите са обратното на търговци, те правят най-глупавото нещо - пишат надълго и нашироко за продукта си, а забравят цената.
Глупак ли е, анти-търговец ли е, хитрец ли е - българинът иска всеки клиент поотделно да пита за цената. Има два подхода към търговията - единият е тип “сергия” , другият е тип “Порше”.
Тип “сергия” е когато аз слизам по път да купя нещо от някой местен производител. Но няма цени. Каквото и да се продава, българинът предпочита ДА НЕ ПИШЕ ЦЕНИ.
Защото е глупав тарикат - той чака да види пред сергията му каква кола ще спре, как е облечен човекът, дали ще се пазари, дали ще гледа кантара, дали е гражданин или селянин. И тогава казва цена.
Правил съм експеримент - мен ме дават по телевизията и цената на динята е 2 лв килото.
След мен екипът ми си купува динята за 80 стотинки килото. Като се върнеш и му счупиш динята в главата, ей така за експеримента - българският търговец тип “сергия” се обижда и кълне. За него е свещено задължение да излъже клиента.
И дори заради регулациите сергиджията държи картончета с два типа цени - които обръща като фокусник в зависимост от типа клиент.
Това е тип търговец “сергия”.
Типът търговец “Порше” е прост - в сайта на "Порше" първото, което изскача е цената на колата.
Не можеш да си купиш "Порше", ясно. Но това не значи, че не искаш да знаеш цената, да сравняваш и да мечтаеш. Няма какво да се коментира. Ако нямаш пари - не си губиш времето да ровиш в сайта. Защото знаеш цената.
В момента, когато българите пренасят бизнеса си от материалния към виртуалния магазин, у нас цените са забити някъде по прашните ъгли на сайтовете, както на сергията на тарикатите.
В сайтове и сайтчета изскача предложение за мейл, което ти предлага да питаш за цената. Ми ебете си майката, не стига, че събирате данни и спамите, но най-често и няма обратен отговор - и то на уважавани марки и скъпи продукти.
Иначе всички се правят, че предлагат седемзвездно обслужване. А сайтът им е като обор на "Овча купел".
Под профили на скъпи реклами и продукти стотици хора пишат един и същи пост: “ЦЕНИ??”
Разберете бе, диваци - етикетът трябва да се вижда, после обясненията. Тарикатията на сергията няма как да преуспее в мрежата, клиентът няма време да се мота.
Започнете с цената. Не карайте клиента да харчи време. Просто е, но анти-търговецът в българина не се усеща.
Е, скоро ще се усети.

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.