Актуално
Патологичните лъжци много добре умеят да общуват. Един от основните трикове, които използват са лъжата и навикът да се преувеличава, да се измислят невероятни детайли или по-скоро да ги украсяват. Но понякога историята изглежда напълно безсмислена. Ако някой от познатите постоянно ни кара да се изненадваме, е напълно възможно той да е патологичен лъжец, и от него е най-добре да стоим далеч.
Профил на патологичния лъжец

Лентата | 13/04/2020

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

След постигането на удовлетворяващи ме резултати с първото ми хоби по време на извратеното положение - правото, решавам да наблегна и на второто - психологията.

Първа тема - Диагноза патологичен лъжец

Съществуват няколко типа патологични лъжци с различни характеристики. Но според много психолози, съществуват типични симптоми, които помагат да се открие патологичният лъжец. Още повече, че думите и говорните маниери на човек могат да ни разкажат за него много повече, отколкото поведението и външния вид.

Основните признаци:


1.Създаване на зони на комфорт

Патологичните лъжци обичат да създават около себе си комфортна атмосфера. Само когато се чувстват спокойни, могат да се настроят за идеална лъжа. В комфортни условия техните измислици се раждат с удвоена честота и маниакално убеждение. Личността, склонна да лъже, най-добре се разкрива в общуването с хората, които ѝ симпатизират или се намират под нейно влияние. С тях е по-лесно да се установи контакт и да бъдат убедени във всяка измислена история.

2. Преувеличаване

Патологичните лъжци много добре умеят да общуват. Един от основните трикове, които използват са лъжата и навикът да се преувеличава, да се измислят невероятни детайли или по-скоро да ги украсяват. Но понякога историята изглежда напълно безсмислена. Ако някой от познатите постоянно ни кара да се изненадваме, е напълно възможно той да е патологичен лъжец, и от него е най-добре да стоим далеч.

3. Внимание към собствената личност

Характерни симптоми на лъжците са самолюбието и жаждата за постоянно внимание към собствената личност. Техните измислици могат да се сравнят с капризно дете, което иска възрастните да го забележат. Много хора харесват да слушат увлекателни и невероятни истории или сантиментални драми. Патологичните лъжци често се възползват от това и нарочно поставят акцент върху измислените чувства, за да си представят по-ярко собствените си постъпки. Дори и такава личност напълно да осъзнава своята лъжа и възможните последствия, тя не се отказва от нея, само за да привлече максимум внимание. Тези хора обичат да бъдат в центъра на събитията и до тях да има много хора. Но предавайки чутата информация, те добавят задължително нещо измислено от себе си. Често се представят като жертви на обстоятелствата, което също им позволява да станат по-забележими.

4. Ниска самооценка

Още един симптом на патологичен лъжец е ниската самооценка. Човек се чувства слаб и може да страда от личностни и биполярни разстройства, от депресии или първично психическо разстройство. Тези условия го подбуждат да лъже редовно и да създава по-приемлив за него свят. Такава личност се чувства по-уверено само благодарение на своите лъжи и фалшиви убеждения.

5. Капризно его

За някои патологични лъжци е характерно его, което се удовлетворява само когато слушателите се дивят и възхищават на думите на човека. Ако лъжецът кара хората да повярват в това, което говори, то започва невероятно да се гордее със себе си и да става по-уверен. А ако на неговите измислици не повярва никой или бързо се разкрие, тогава неговото самолюбие ще бъде засегнато.

6. Защитна реакция в общуването

Лъжат не само патологичните лъжци, но и обикновените хора. Но явните симптоми на първите са бурната реакция и яростните оправдания в момента на уличаване в лъжата. По всякакъв начин ще опитват да доказват своята правота, дори и да е абсурдна.
Разпознавате признаците?
Звучи (и ви изглежда) познато?
Виждали сте ги някъде?

Автор: Ж.К.  Други статии от този авторКоментари