COVID-19 не може да се сравнява с грип

COVID-19 не може да се сравнява с грип
24-04-2020г.
48
Ирини Зикидис

Задача за третокласници. Стъпваме върху статистическите фрагменти, известни към момента, колкото и да са непълни, но все пак са някакъв ориентир. Ползваме официално инфо от Франция и САЩ.

Сезонният грип заразява 10% от населението на страната, т.е. при население 6 900 000, това прави 690 000.
Смъртността от грип е 0.1% от заболелите, т.е. 690 души на сезон (не на година, на годишна база е повече).

Статистиката към момента показва, че Ковид е 8 пъти по-вирулентен от грипа, и без карантина, заразява 80% от населението на страната, т.е. 5 520 000 души.
Ако стъпим върху френската и американската статистика, и приемем, че смъртността е "едва" 0.5%, то колко починали от Ковид-19 бихме имали от тези 5 520 000 заболели? Сметката показва почти 28 000.

Тоест, при грип имаме 690 починали, при Ковид без карантина -
28 000.

А това, че в момента имаме около 50 починали, се дължи на карантината и неразпространената зараза. Кое не е ясно?

----

И понеже сравненията на Ковид-19 с грип продължават, нека коментираме основната разлика.

Ковид е изключително вирулентен, в пъти повече от грипа. При грипа вирулентността е 10%, а на Ковид 80% без карантина. Дори смъртността при грипа (0.1%) и Ковид да беше еднаква, а тя не е, то при Ковид-19 смъртността щеше да бъде 8 пъти по-голяма, заради 8 пъти по-големия брой заразени.

Данните към момента показват около 0.5% смъртност от ковид, което допълнително я увеличава още поне 5 пъти спрямо грипа. Тоест, едно, че смъртността е много, много по-голяма в абсолютна стойност, но и нуждата от хоспитализация на тежко болните от тези 80% заразени чупи здравната система и прави ситуацията неконтролируема.

Капацитетът на лечебните заведения е максимума на болните от грип през зимата, който е в пъти по-малък от ковид. Тоест, ако няма мерки, то здравната система ще бъде доубита от огромен брой болни накуп, които няма да може да поеме. Това, от своя страна, означава болни, които ще умрат, защото няма да получат лекарска помощ, която иначе би спасила доста от тях. Да не говорим за заразения медицински персонал, което допълнително ще колабира системата.

Мисля, че г-н Светослав Стамов го е формулирал доста добре:
Ковид не може да се сравнява с грип. Заразяемостта на грипа е 10%, а на ковид 80%. Тоест, като ще го сравняваме с грип, не е достатъчно да сравним само смъртността - трябва и да умножим разликата по осем, защото годишно от грип боледува 10% от популацията, а от Ковид, без карантина 80%.

Нека видим статистиката във Франция и Ню Йорк. Заразените в Ню Йорк са около 15%. В края на март изследваха всички родилки в Маунт Синай, 15% се оказаха заразени. И като се преизчисли смъртността на база тези 15%, става 0.49% от заболелите за Ню Йорк. При 13.9% от днес смъртността излиза около 0.8%, а хоспитализацията преизчислена на 3%. Според мен, това ще са реалните цифри от незабавната смъртност навсякъде, когато един ден се тегли чертата - смъртност 0.5%, хоспитализация 2.5%.

За България подобна смъртност ще означава около 30 хиляди починали от Ковид (над редовната смъртност), и около 200 хиляди хоспитализирани.

За щатите означава милион и половина. Болниците навсякъде в ЕС и САЩ са изчислени да поемат максимума на грипния сезон през зимата. Никой не поддържа екстра помещения, персонал и обурудване за пандемия, която би надхвърлила грипа, т.е. те са изчислени да поемат максимум 0.3% от популацията - всичко отгоре им идва в повече и създава хаос и бърза катастрофа.

Никъде системите не са изчислявани за 2.5%, те са изчислявани за 0.3% макс заетост. В Англия това вече увлече и страничната смъртност, тоест, извън починалите от ковид има по три хиляди починали седмично отгоре над редовната годишна смъртност - необслужени инфаркти, инсулти, онко и каквото се сетиш. Тоталната смъртност в момента в Англия е 18 хиляди на седмица, което би направило един милион годишно. Американските данни съвпадат и с италиански от Ва, и с Даймънд принцес, и с други малки изследвания. Въпреки че изглежда малък, ударът е неудържим.

Резултатите от подобно серологично изследване от Франция, от завчера, подсказват идентична смъртност и хоспитализация - половин процент смъртност и 2.6% хоспитализирани, което удивително съвпада с американската статистика. Убеден съм, че това ще са истинските пропорции – 0.5% смъртност и 2.5% хоспитализирани, данни за което идват от твърде много посоки и бяха установени в твърде много изследвания:

„2.6% of infected individuals are hospitalized and 0.53% die
- Lockdown reduced R from 3.3 to 0.5
- 6% of population infected by mid May
- Population immunity insufficient to avoid second wave if measures released”

Тоест, при евентуален скок на заболелите, неминуемо ни чакат изключително неприятни изненади по отношение на хоспитализираните и умрелите, поне докато намерим ваксина или ефективно лечение.

 

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.