Актуално
Прогнозите за спад на цените на жилищата в София се движат в много големи амплитуди. Това се дължи на факта, че поведението на участниците се напасва бавно във времето, наблюдава се изчакване и „опипване на почвата”. Но понижението в цените ще бъде факт – за периода на извънредно положение отливът на купувачите е с 50%. Това посочва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на Адрес Недвижими имоти.
Адрес: Понижението в цените на жилищата ще бъде факт

Гост-автор | 22/05/2020

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

 

 

Източник: bloombergtv.bg

 

 

Прогнозите за спад на цените на жилищата в София се движат в много големи амплитуди. Това се дължи на факта, че поведението на участниците се напасва бавно във времето, наблюдава се изчакване и „опипване на почвата”. Но понижението в цените ще бъде факт – за периода на извънредно положение отливът на купувачите е с 50%. Това посочва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на Адрес Недвижими имоти в анализ на агенцията за имотния пазар в столицата за периода между 13 март и 13 май. 

Средната продажна цена на жилищата в София за периода на извънредното положение е 90 000 евро, сочи статистиката на Адрес.

По данни на компанията, 10% е отстъпката, която най-често е била договаряна при реализацията на сделките.

 

„Основен катализатор на това са купувачите, които в момента са по-адаптивни от продавачите. Те проактивно търсят начин да сключат сделка, докато немалък дял от продавачите оттеглят офертите си в очакване старите ценови нива да се завърнат. Това обаче най-вероятно няма да се случи”, посочва Тенекеджиева.

Според нея, предстои период на плавно възстановяване на активността. Сделки в краткосрочен план ще има, като те ще се сключват главно между инициативните купувачи и по-гъвкавите продавачи.

Банките също са фактор на пазара, който допълнително ще подпомогне адаптацията на участниците.

„Макар и по-консервативни, банките продължават да кредитират покупката на жилище. Може да се каже, че отпускането на заеми за бизнес имоти се затрудни, но хората, които искат да се сдобият с жилищен имот, могат да разчитат на финансовите институции. При отпускането на кредит значение имат основно секторът, в който работи купувачът, както и качеството на имота”, обяснява Тенекеджиева.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

  Други статии от този авторКоментари