Актуално
Нефтът е кръвта на човешката цивилизация. Може колкото си искаме да мечтаем, говорим и обсъждаме свят без нефт, но такъв скоро няма да видим...
Потреблението на нефт в света (ГРАФИКА)

Гост-автор | 24/05/2020

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор: Боян Рашев, ФБ

 

 

Тази графика на Агенцията за енергийна информация на САЩ от 12.05.2020 г. показва изменението на добива и потреблението на нефт в света. Заслужава си да обърнете внимание на няколко неща:

1. Преди пандемията, светът добива и потребява около 100 милиона барела нефт на ден. Това е гигантско количество енергия.

2. Масовите карантини спряха голяма част от икономическия живот, корабите акостираха, самолетите се приземиха, автомобилите и камионите останаха паркирани - потреблението се срина толкова много и толкова бързо, колкото не се е случва никога преди в познатата ни история. На графиката изглежда все едно за тримесечие е намаляло с над 60%.

3. Да, ама не. Това е просто оптически ефект, създаден от изрязаната скала - всъщност абсолютният минимум през април е около 82 милиона барела нефт на ден, тоест спадът е "само" с 18%.

4. Тук е моментът да си дадем сметка колко силно зависими сме от нефта: Светът спря през април и въпреки това потреблението на нефт и съответните СО2 емисии останаха на изключително високо ниво. Ако приемем цивилизацията за жив организъм, то нефтът захранва всички базови системи, дори когато спим.

5. Заблежете и краткосрочната прогноза: През първото тримесечие на 2020 г. потреблението спадна много по-бързо от добива, затова стигнахме до отрицателни цени за американския лек суров петрол. Още във втората половина на 2020 г. обаче потреблението почти ще се възстанови, но добивът няма да може да го последва веднага. Това ще създаде доста голям недостиг на пазара за дълго време, складираните количества ще бъдат изчерпани и цените... мда... Познайте какво ще се случи с тях? 

Нефтът е кръвта на човешката цивилизация. Може колкото си искаме да мечтаем, говорим и обсъждаме свят без нефт, но такъв скоро няма да видим...

Това е положението. Не е мое мнение, нито желание. Просто факт!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Други статии от този авторКоментари