Лицевото разпознаване по света

Лицевото разпознаване по света
26-05-2020г.
54
Гост-автор

 

 

Източник: visualcapitalist.com

 

Картографиране на състоянието на разпознаване на лица по целия свят

 

От обществени камери за видеонаблюдение до системи за биометрична идентификация на летищата, технологията за разпознаване на лица вече е често срещана на все по-голям брой места по света.

 

В своята най-доброкачествена форма, технологията за разпознаване на лице е удобен начин за отключване на вашия смартфон. На държавно ниво обаче, разпознаването на лица е ключов компонент на масовото наблюдение и вече редовно се докосва до половината от световното население.

 

Днешните визуализации от SurfShark класифицират 194 страни и региони, въз основа на степента на наблюдение.

 

Статус на разпознаване на лица / Общо държави

  • В употреба - 98
  • Одобрен, но не е приложен - 12
  • Като се има предвид технологията - 13
  • Няма доказателства за употреба - 68
  • Забранен - 3

 

Нека се потопим в начините, по които се използва технология за разпознаване на лица във всеки регион.

 

Северна Америка, Централна Америка и Карибите

В САЩ проучване от 2016 г. показа, че вече половината възрастни американци са заловени в някаква мрежа за разпознаване на лица. Съвсем наскоро Министерството на вътрешната сигурност представи своя план „Биометричен изход“, който има за цел да използва технология за разпознаване на лица на почти всички пътници с въздушни пътувания до 2023 г., за да идентифицира спазването на статуса с визите.

 

Може би е изненадващо, че 59% от американците всъщност са “за” внедряването на технологията за разпознаване на лицето, считайки я за приемлива за използване в правоприлагането според проучване на Pew Research. Все пак някои градове, като Сан Франциско, настояват да забранят надзора, като се позовават на позиция срещу потенциалната злоупотреба от страна на правителството.

 

Технологията за разпознаване на лица потенциално може да бъде полезна след природно бедствие. След удара на урагана „Дориан“ в края на лятото на 2019 г., Бахамските острови пуснаха база данни за изчезнали лица „FindMeBahamas“, за да идентифицират хиляди разселени хора.

 

Южна Америка

По-голямата част от технологиите за разпознаване на лица в Южна Америка са насочени към овладяване на престъпността. Всъщност, тя работи в Бразилия, за да залови втория най-търсен престъпник на Интерпол.

 

Бразилия, в която живеят над 209 милиона, скоро планира да създаде биометрична база данни за своите граждани. Някои обаче са изнервени, че това би могло да послужи и като средство за предотвратяване на несъгласие срещу сегашния политически ред.

 

Европа

Белгия и Люксембург са две от само три правителства в света, които официално се противопоставят на използването на технологията за разпознаване на лица.

 

Освен това, 80% от европейците не желаят да споделят данните с властите. Въпреки такива негативни отношение, тя все още се използва в 26 европейски държави досега.

В Русия властите разчитат на технологията за разпознаване на лица, за да проверят за нарушения на карантинните правила от потенциални заразени с COVID-19. Само в Москва има съобщения за над 100 000 камери, активирани за разпознаване на лица в експлоатация.

 

Близкия Изток и Централна Азия

Технологията за разпознаване на лица е широко разпространена в този регион, по-специално за военни цели.

В Турция 30 вътрешноразвити дронове „kamikaze“ ще използват ‘AI’ и лицево разпознаване за гранична сигурност. По същия начин, Израел внимателно следи гражданите на Палестина през 27 контролно-пропускателни пункта на Западния бряг.

 

В други части на региона полицията в ОАЕ използват дискретни „смарт очила“, които могат да се използват за сканиране на тълпи, където положителни съвпадения се показват на вграден дисплей на обектива. В Казахстан технологията за разпознаване на лица може изцяло да замени пропуска за обществен транспорт.

 

Източна Азия и Океания

В битката за COVID-19, проследяването на контакти чрез биометрична идентификация се превърна в доста използвано средство за забавяне на процента на инфекция в страни, като Китай, Южна Корея, Тайван и Сингапур. В някои случаи, това включваше използването на технология за разпознаване на лица, за да се наблюдават температурите, както и да се забележат тези без маска.

 

Така казано, остават въпроси дали пандемичният паноптикон ще спре там.

 

Китай често се посочва като прословут случай на масово наблюдение и страната има най-високото съотношение на камерите за видеонаблюдение спрямо гражданите в света - по една на всеки 12 души. До 2023 г. Китай ще бъде единственият най-голям играч на световния пазар за разпознаване на лица.

Африка

Докато в момента африканският континент има най-ниската концентрация на технология за разпознаване на лице в употреба, този дефицит може да не продължи дълго.

 

Няколко африкански страни, като Кения и Уганда, са получили финансиране на телекомуникации и наблюдение и инфраструктура от китайски компании - по-специално Huawei. Въпреки че компанията твърди, че това е позволило регионалните проценти на престъпност да паднат, съществуват активисти, които са против това партньорство.

 

Независимо дали гледате на технологията за разпознаване на лица от обектива на обществената и националната сигурност или от гледна точка на личната свобода, ясно е, че този вид наблюдение е тук, за да остане.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.