Божков: Ритон от иззетата ми колекция вече се продава на свободния пазар

Божков: Ритон от иззетата ми колекция вече се продава на свободния пазар
26-05-2020г.
84
Гост-автор

Източник: glasove.com

За да докаже твърденията си, хазартният бизнесмен прилага снимки на документа, с който е официализираната покупката на античния ритон на 3 април м.г. От него става ясно, че предметът е изпратен на адреса на "Нове холдинг" на ул. "Московска" 43, а сумата за него е заплатена на два пъти. Каква точно е била цената му не става ясно, тъй като числата са заличени.

Божков публикува и снимка на протокол за претърсване и изземване, който е подписан от технически помощник, следовател и разследващ полицай. В него е описан ритон, изработен от сив метал, който е съставен от две части - рог и протоме. Рогът е издължен, като се извива и разширява в горната си част. Ръбът на устието е извит навън и профилиран. Върху ръба има надпис. Рогът е съединен с протомето чрез пръстен. Протомето представлява рогат бозайник. В протокола е отбелязано още, че върху ритона разследващите са завързали конец с бял етикет със идентификационен надпис.

Божков показва и свой чат от 19 май тази година, с който му се предлага да закупи същия предмет, изпратен на снимка. Имената на подателя са заличени. Бизнесменът твърди, че това е доказателство за думите му.

Колекцията от тракийски съкровища и артефакти на Божков бе иззета от прокуратурата през зимата, в хода на разследването срещу него. Тя бе съхранявана от неговата фондация "Тракия", която продължава опитите да я върне от държавата.

 

Ето какво написа Васил Божков във Фейсбук: 

 

Грабежът на стотици артефакти от #KолекцияВасилБожков започна през януари. В началото незаконните и варварски действия се извършваха само от служители на Прокуратурата, след това се включиха и представители на Министерство на културата. Съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна след десетки лъжи от представителите на хунтата.

Моите планове бяха да бъдат изложени в най-големият частен музей на Балканите. С тази цел купих и сградата на Телефонната палата в София.

Примерът, който ще ви дам с един от бъдещите експонати в музея е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите.

Закупих този ритон от галерия в Лондон през април миналата година.

Иззет е незаконно на 2-ри март тази година. Вече знаете как е опакован и транспортиран.

Миналата седмица се появи на свободния пазар.

Оставям коментарите на отговорните.
#БъдетеЗдрави

 

Вчера Божков, отново във "Фейсбук" обясни, че сигналът му към ЮНЕСКО за изземването на колекцията е бил потулен от Постоянната делегация на България в ЮНЕСКО.

Прокуратурата повдигна 11 обвинения срещу Васил Божковсред които за ръководене на организирана престъпна група, за пране на пари, за данъчни престъпления, за незаконна търговия с културно-историческо наследство, за търговия с влияние. Отделно има и досъдебно производство за изнасилвания, принуда и убийство, но обвинения по него не са му повдигнати. В момента той твърди, че се намира в Дубай.

В края на януари тази година министърът на културата обяви, че антиките от колекцията на Божков ще бъдат иззети и прибрани за съхранение в НИМ. В началото на февруари от пресслужбата на фондация "Тракия" вдигнаха тревога, че от сградата на “Московска” служители на прокуратурата изнасят безценни предмети в кашони. Министърът на култура отрече за кашоните. 

Васил Божков: "Материалите", подготвени от властите за опаковане на антики – фолио и вестници.

Васил Божков: Кадър от видео от охранителна камера, показващ ясно изнасянето на антиките в чували и кашони.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.