ЕЦБ: Еврото може да не оцелее

ЕЦБ: Еврото може да не оцелее
27-05-2020г.
12
Гост-автор

 

 

Източник: glasove.com

 

Огромната фискална реакция на коронавирусната криза, отприщена от правителствата в еврозоната, може да повдигне въпроси за способността на столиците да изплащат дълговете си така и да съживи заплахата, че някои от тях ще поискат да излязат от единната валута, предупредиха от Европейската централна банка (ЕЦБ) във вторник, 26 май, предава AFP, цитирана от "Фокус". "Ако мерките, предприети на национално или европейско равнище, се считат за недостатъчни за запазване на дълговата устойчивост, пазарната оценка на риска от деноминация може да нарасне още повече", се казва двугодишния доклад за финансова стабилност на ЕЦБ. В случая "риска от деноминация" означава опасността от това някои страни да напуснат еврозоната или цялостния й разпад.

Нарастващи нива на публичния дълг заплашват да накарат инвеститорите да преоценят суверенния риск и да възобновят натиска върху по-уязвимите страни в региона, пише "Файеншъл таймс", цитирайки ЕЦБ.


Вестникът припомня, че бюджетните дефицити на правителствата в еврозоната ще се увеличат средно с 8 процента от брутния вътрешен продукт тази година, далече от нивата, достигнати през финансовата криза през 2008 г.  Общият правителствен дълг се очаква да нарасне от 86 процента от БВП сега до над 100 процента от БВП в 19-те страни на еврото, защото те увеличават стремително разходите си да подпомогнат гражданите и да възстановят производството след блокадите, наложени от коронавируса.

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.