COVID-19: Европейските лидери, които не бяха за пример

COVID-19: Европейските лидери, които не бяха за пример
27-05-2020г.
47
Гост-автор

 

 

Източник: euractiv.bg

 

 

Във Великобритания и в много страни от Централна и Източна Европа лидери демонстрираха незачитане на ограничителните мерки срещу коронавируса. Мрежата на EURACTIV разгледа с какво някои държавни и правителствени ръководители се провиниха по време на пандемията.

Изминалата седмица във Великобритания беше белязана от скандала с главния съветник на премиера Борис Джонсън и архитект на Брекзит Доминик Къмингс и множеството призиви да подаде оставка или да бъде освободен от поста.

В понеделник (25 май) Къмингс отказа да го направи като заяви, че не е направил нищо лошо като е изминал 250 мили до северна Англия, на фона на строгите ограничителни мерки в страната. Скандалът набра сила и се отрази върху рейтинга на Джонсън.

Други европейски лидери също влязоха в новините като нарушиха ограничителните мерки по време на извънредното положение.

Неотдавна полският премиер Матеуш Моравецки трябваше да се извини, след като бе видян в ресторант, придружен от официални лица. Правителствените препоръки към гражданите са да ходят по ресторанти само с близки членове на семейството си.

По-рано лидерът на управляващата партия “Право и справедливост” Ярослав Качински наруши всички ограничителни мерки като отдаде почит на гроба на близнака си Лех, който загина при самолетната катастрофа в Смоленск преди 10 години.

Двойни стандарти

Двойните стандарти предизвикаха публично неодобрение в Полша, тъй като в същото време няколко артисти, протестиращи срещу провеждането на президентските избори в условия на пандемия, бяха глобени с 2400 евро всеки.

Те вероятно са нарушили мерките за социалното дистанциране с няколко сантиметра,  докато в знак на протест са носели огромно писмо от централната поща до сградата на парламента на 6 май.

В Чехия президентът Милош Земан се срещна с министъра на вътрешните работи, министъра на правосъдието, управителя на Националната банка и други високопоставени лица в президентската резиденция без никакво социално дистанциране и при очевидно нарушение на ограничителните мерки.

Правилата в страната включват забрана за събирания, на които да присъстват повече от двама души. Говорителят на президента публикува снимка, която предизвика възмущение в страната, защото въпреки че участниците позират с маски, те са били на обяд.

През март премиерът Андрей Бабиш също публикува снимка, направена по време на “разходка за сладолед” заедно с главния епидемиолог на страната Роман Примула.

Въпреки че на снимката Бабиш носи маска, критиките в социалните мрежи не закъсняха.  Нещата се влошиха, когато премиерът се опита да обясни, че е възможно да разхлабите маската, за да ядете сладолед, без да я сваляте.

В деня, в който фризьорските салони отвориха врати чешкият премиер е отишъл да се подстриже, публикувайки снимка във Фейсбук, на която не носи маска. Мярката за носене на защитна маска остава задължителна на закрито.

На снимката от своя страна фризьорът носи маска и защитен пластмасов щит.

В Румъния премиерът Людовик Орбан също очевидно не е фен на носенето на маски. На много официални снимки, публикувани на правителствения сайт, той е единственият, който не носи маска, въпреки че е заобиколен от хора, които носят. Трябва да се уточни, че тези снимки са направени, когато носенето на маска не е било задължително.

По подобен начин на много снимки може да се види и американския президент Доналд Тръмп, който единствен от антуража си не носи маска.

В България премиерът Бойко Борисов не спазва мерките за социално дистанциране, докато вози различни министри в джипа си, като част от усилията си да поддържа имиджа си на мъжкар. Пътуванията са до различни градове в България, а PR екипът на премиера излъчва коментарите му на живо във Фейсбук.

Случката, която вдигна най-много шум в социалните медии касаеше вицепремиера Красимир Каракачанов, който беше сниман да седи на пейка в парк, във време, в което това беше забранено. По-късно той съобщи, че е платил глоба в размер на 300 лева.

В Словения президентът Борут Пахор и двама министри бяха заснети да вървят рамо до рамо, без да носят маски, по време на посещение на южната граница, в момент, в който публичните събирания бяха забранени.

Частен адвокат заведе дело срещу Пахор, но държавният прокурор отхвърли жалбата. Прокуратурата отбеляза, че не може да се установи пострадала страна и следователно обвинения не могат да бъдат повдигнати.

Анти-пример от Нидерландия

Нидерландският премиер Марк Рюте предостави поразителен анти-пример, свързан с (не)нарушаването на правилата, като не посети умиращата си 96-годишна майка в последните седмици на живота ѝ, за да спази ограниченията за социално дистанциране.

EURACTIV се обърна към Жан-Мишел де Уал, специалист по Централна и Източна Европа и професор по политически науки в Свободния университет в Брюксел, за коментар на поведението на политиците на фона на извънредното положение и по-специално на лидерите на новите държави-членки на ЕС.

Де Уал посочи, че това е “фундаментален въпрос”, тъй като политическите елити “продължават да живеят над закона и да се чувстват защитени от една политическа култура, според която след като са на власт, могат да си позволят да правят това, което нормалните граждани не могат”.

“Това включва и разбирането, че ако ви хванат, някой ще реши проблема ви – било то главния прокурор или премиера. В много централноевропейски държави липсва разбирането, че политическата класа трябва да служи за пример. Че всеки лидер, дори и на местно ниво, трябва да бъде примерен гражданин”, добави той.

По думите му Скандинавия е противоположният пример, където “политиците, който направят грешка незабавно подават оставка”.

Де Уал изтъкна и съществуването на общ знаменател между европейските политици, демонстриращи пренебрежение към спазването на социалното дистанциране, и Доналд Тръмп. Той добави, че крайната левица също е била привлечена от темата за отказа за спазване на ограничителни мерки.

Позовавайки се на бразилския президент Жаир Болсонаро, който вероятно е най-гласовитият отрицател на коронавируса, Де Уал посочи: “Това е сблъсък между това, което в Европа бихме нарекли привържениците на Тръмп и Болсонаро, и либерталано настроените и левицата”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.