ОФИЦИАЛНО ПРИЗНАНИЕ ОТ МВР И ВСС: ГЕОРГИ КОСТОВ И ЯСЕН ТОДОРОВ СА БИЛИ НА КУПОН ПРИ ШЕФА НА КРАВАТА

ОФИЦИАЛНО ПРИЗНАНИЕ ОТ МВР И ВСС: ГЕОРГИ КОСТОВ И ЯСЕН ТОДОРОВ СА БИЛИ НА КУПОН ПРИ ШЕФА НА КРАВАТА
28-05-2020г.
92
Гост-автор

 

 

Източник: bivol.bg

 

Преди две седмици Биволъ единствен разкри и публикува изключително скандални факти, разкриващи връзки между влиятелни личности във високите етажи на съдебната и изпълнителна власт и групата организирала кървавата стрелба в Слънчев бряг и определена като ОПГ според последните разкрития на МВР и Прокуратурата. Публикацията ни “Висши магистрати и главният секретар на МВР на купон при шефа на Божо – Козела в Поморие” беше подмината с тотално мълчание от всички медии, очевидно стреснати от това, че броени дни преди мафиотската вендета ръководни фигури и магистрати в държавата са купонясвали в едно от заведенията за сочения за шеф на станалата международно известна мутренска бригада на Божидар Кузманов /по прякор Кравата или Козела/. Те са били в компанията на бившия СИК-аджия и съдружник на Бай Миле – Пламен Петков, а охраната се е извършвала, според вътрешни източници, от прикрити полицаи и мутри едновременно.

Какво се е говорило на тази среща не е известно към момента, но е факт, че само 4 дни по-късно най-големият ни летен курорт бе удавен в ужас от смъртносната мафиотска война, в присъствието на стотици мирни туристи и чужди граждани. Мутренската стрелба “на месо” посред бял ден завърши с един убит и няколко тежко ранени, сред които и тарторът на местните несебърски гангстери – небезизвестният Димитър Желязков /Очите/.

Впоследствие бяха задържани 2-ма от хората на Кравата, а след седмица усилена работа на Прокуратурата, изведнъж се оказа, че си имаме работа с добре организирана и действаща от години Организирана престъпна група /ОПГ/, в която членуват бандитите на Кравата и която осъществява не от вчера престъпната си дейност главно на територията на Слънчев бряг и по морето.

Опитите на министър-председателя Бойко Борисов за омаловажаване на престрелката от 8 юни в ресторант “4 YOU” в Слънчев бряг, представяйки я като „махленска свада“ и „спор за паркомясто“, претърпяха пълно фиаско. Няколко дни по-късно на пресконференция в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров косвено потвърди изнесената информация от Биволъ, че причината за сблъсъка между бандите на Димитър Желязков – Очите и Божидар Кузманов – Божо Кравата /Козела/ е за  разпределение на територии за осъществяване на престъпна дейност. Бяха потвърдени, макар и “под сурдинка”, разкритията ни, че има сериозни данни за корупционна и престъпна обвързаност на мафиотите и полицейски служители.

Обратът

След изявлението на главния прокурор от Бургас, на 28 юни МВР и разследващите инициираха „възстановка“  на събитията от 8 юни в р-т „4 YOU”, която завърши с белезници. Ръководството на МВР се закле, че полицията не разпъва чадъри над организираната престъпност, но сигналите за ченгета-наркодилари, които Биволъ осветли, се оказаха реални, според официални изявления на бургаската полиция. Твърди се, че те са били прекратени от прокуратурата след като вътрешната проверка на МВР не е осветлила замесените ченгета след самопроверката. Полицейски служители обаче споделиха, че са готови да свидетелстват пред независими следователи с конкретни имена, дати и събития, уличаващи техни колеги в униформа в тежка криминална дейност. Дали Божидар Кузманов е бил информиран, че мероприятието е постановка и ще завърши с арест за присъстващите не се знае, но той не се явява и е обявен за издирване. МВР и Прокуратурата и до този момент не са излязли с официална позиция – защо на 28 юни за следствената „възстановка“ на престрелката не са били привикани и хората на Митьо Очите, присъствали и участвали в мутренското меле на 8 юни в курортния комплекс.

На 29 юни, специализираната прокуратура най-накрая повдигна обвинения на Божидар Кузманов – Кравата и неговата банда. Според държавното обвинение част от тях са действали и като организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на хора, рекет, изнудвания и разпространение на наркотици, унищожаване на вещи, побой, палежи.. Логичният въпрос е: След като Божидар Кузманов и мутрите му са причислени към ОПГ, като представители на каква група влизат в спор с тях хората на Димитър Желязков – Очите и кой от кого е чадъросван?

“Иззети са оръжия, някои от които членовете на групата са се опитали да укрият в деня на престъплението. Извършен е следствен експеримент и до момента са задържани 7 лица. Обвинения като участници в организираната престъпна група са повдигнати на 10 лица към настоящия момент – три от лицата се издирват. Това са Божидар Кузманов, Данаил Петков и Марчо Марков”, съобщи официално Даниела Попова, прокурор от Апелативната специализирана прокуратура.

Пламен Петков е фактически началник на Божидар Кузманов /Божо Кравата или Козела/, който беше задържан след престрелката, заедно с командваните от него мутри, но след това освободен и сега отново издирван. Спецове от курорта признават, че именно Петков е докарал и внедрил в действие Божо и хората му в Слънчев бряг. Двамата са известни полицейски и медийни герои от гангстерските войни между тяхната групировка и вдовицата на Бай Миле, с която Петков е бивш съдружник и има спор за терени и обекти. В активите на групировката има нарушване на обществения ред, хулигански прояви, пребиване на полицаи, сигнали за множество действия, които могат да бъдат категоризирани по тежки състави от НК. Имената им протичат заедно в многобройни преписки на полицията и прокуратурата. Дали близките отношения с шефовете на МВР и местната прокуратура спасяват СИК-аджиите от наказателно преследване и “покриване” на въпросните преписки? Дали това ще продължи по същия начин след разкритията на Биволъ, може да се предвиди, имайки предвид огромните “черни” корупционни пари, които се въртят от нелегалния бизнес по морето. Тук трябва да се има предвид и мащаба на обвързаностите между официални правоохранителни и правораздавателни институции и организирания престъпен контингент.

 

Истината може да крие дълго, но не постоянно

МВР официално отговори на нашите въпроси и потвърди пред Биволъ всички изнесени данни, от които медиите бягат до момента, като “дявол от тамян”, а именно:

  • Полицаи от Несебър са били залавяни с дилърски количества дрога и е образувана преписка, която обаче е смачкана в прокуратурата;
  • Голямо количество дрога е било открито в самото РУ Несебър, след като там са задържани дилъри на Митьо Очите. Те не са обискирани от полицаите, а са били накарани да заличат следите като изхвърлят дрогата в тоалетната. Тази преписка също е била смачкана от прокуратурата.

От двата отговора на МВР, които могат да бъдат прочетени тук става ясно, че двете преписки за намерена в РУ Несебър дрога са се движили точно както беше описано в публикацията на Биволъ – в посока замазване и смачкване на престъпните инциденти. От МВР не отговарят на въпроса за съдържанието на преписките и си измиват ръцете с прокуратурата. От отговора обаче става ясно индирктно за какво са били преписките: за държане на дрога, която е била пратена за анализ в базово-техническата лаборатория, и за престъпление извършено от полицаи, за каквото в крайна сметка прокуратурата не е открила данни.

Пробивът на омертата

Няколко дни преди кървавия екшън между мутрите на Божо Кравата и Митьо Очите, главният секретар Георги Костов е участвал в прокурорско празненство в ресторанта на познатия като шеф на силовата група на Божо Кравата – Пламен Петков. Сбирката е по повод назначението на районния прокурор на Несебър Радост Бошнакова, която е отговорна да работи и да следи именно за противозаконната активност във взривоопасния район.

В писмото подписано от Министър Румяна Бъчварова се заявява следното:

“…Главният секретар на МВР, главен комисар Георги Костов е бил командирован от министъра на вътрешните работи със заповед…….., със служебна задача до Добрич, Бургас и Шумен, пътуването е със служебен автомобил. Бихме искали да потвърдим, че по време на командировката главният секретар на МВР е уважил покана за вечеря на новия районен прокурор на Несебър, по повод на нейното встъпване в длъжност. На вечерята са били поканени представители на правоохранителните структури и на местната власт, с които работи районният прокурор, организатор на мероприятието. Главният секретар на МВР няма отношение към организацията на събитието.”

След отговора от ръководството на МВР, в редакцията се получи и официално писмо от ВСС, в което се заявява буквално:

“В периода 03-04.06.2016 г. г-н Ясен Тодоров е бил командирован…., да проведе периодично атестиране на прокурори от Районна прокуратура – гр. Бургас. По време на командировката г-н Ясен Тодоров е уважил официалната покана за вечеря на новоизбрания административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Несебър по повод на нейното встъпване в длъжност. Висшият съдебен съвет няма отношение към организацията на събитието…”

 

Дори за напълно безпристрастен човек се набива веднага на очи невероятното лексикално, морфологично и стилистично сходство на двете официални писма от напълно различните институции. Все едно, че са писани от един и същи автор, макар това да изглежда практически невъзможно. Набиват се на Очи и сходствата в обстоятелствата. Невероятна случайност е как точно за купона на прокурор Бошнакова в ресторанта на “добре облечения бизнесмен” от бившата СИК и тясно обвързан с ОПГ-а на Кравата, Петков и двамата висшестоящи държавни служители са били командировани точно в Бургас и са попаднали просто по невероятна случайност в това заведение, барабар с подопечните си местни колеги от регионалните структури на прокуратурата и МВР!

Верно е, че “Ресторант 24” в Поморие е публично заведение и в него може да отиде и консумира всеки напълно свободно. Но също така е верно, че подобен статут има и ресторантът “4 you” в Слънчев бряг, където напълно свободно две групи клиенти се изпотрепаха над главите на ужасените граждани и туристи, по чудо без невинни жертви!

Вероятно хипотезата, че всичко това е плод на абсолютна и непредвидена случайност е единствената, която ще бъде прихваната от всички участници в сбирката. Защото другото би било просто убийствено за всички тях. Протеклата след стрелбата информация, че поморийският ресторант първоначално е бил предложен като възможна територия за “историческата” среща между Кравата и Очите, вероятно също ще попадне в теорията на “случайностите” от разследващите мафиотската баталия полицаи и прокурори. Все пак техните висшестоящи шефове са пирували в същото заведение и никак не отива да се окажат възможни свидетели и разпитвани по преписките на Специализираната прокуратура за ОПГ.

В отговора на МВР се появява и една нова информация. На сбирката е имало и представители на местната власт. Очевидно в МВР са добре информирани кои точно представители на различните власти са били там. Биволъ ще продължи да работи по осветляването на истината, за да разберем също и кои са били “представителите на местната власт” на магистратско-полицейския купон, както официално се съобщава в изявлението на МВР. Смятаме, че това определено ще бъде от обществен интерес за българските граждани, особено ако са под административното влияние на тези “представители”.

За управляващите проблемът е в журналистическите въпроси, а не в данните за симбиоза с “родната” Мафия

Това поражда нови уточняващи въпроси, но Румяна Бъчварова внимателно се пази те да не й бъдат зададени публично. Наш кореспондент отиде на публично оповестен медиен форум за противодействие на корупцията с участието на министър Бъчварова. Форумът, организиран от (взаимно) симпатизиращия на властта Център за изследване на демокрацията беше помпозно озаглавен  “Завладяване на държавата: Противодействие на административната и политическата корупция”. Колко показателно!

Първоначално в програмата беше предвиден и дебат. Но след като се появява представител на Биволъ плановете се променят. Кореспондентът ни Димитър Стоянов е попитан от организаторите дали има въпроси, на което е отговорил утвърдително. След това дебатът е анулиран съвсем по сталински: Няма дебат, няма проблем.

Проблем обаче има и след отговорите на МВР много по-трудно ще бъде премълчан. Каква по-красноречива картина за сливането на престъпност и власт?

Утешаващо до известна степен звучи уверението, че МВР е назначило нова проверка по преписките.

Върховна прокуратура единствена не нарушава омертата до момента

Институцията на Цацаров си е прехапала езика и не благоволява да обясни по никакъв начин до момента изявленията на колегите си от МВР и ВСС. Все пак според становищата на тези две институции, именно прокурор е организатор на мероприятието, а нито МВР, нито ВСС имат отношение към него. Категоричното разграничаване от сбирката в заведението на Поморийския е най-яркото доказателство, че никой не иска да поеме подобна отговорност и камъните се хвърлят в двора на Цацаров. Прокуратурата обаче не дава никакъв отговор за произтеклите “случайности” от тази вечеря, за това #КОЙ е бил поканен на нея, #КОЙ е присъствал и #КОЙ е платил сметката!? Най-малкото защото това би трябвало да има пряка свързаност, според лицата и събитията с извършваните в момента поредица от разследвания, проверки и дела за мафиотската империя по българското Черноморие.

Разбира се, тези неща сякаш вече звучат съвсем банално и безинтересно в родната действителност, в която гангстерските престрелки пред погледите на стресираните чужди туристи, са само “битови инциденти”. Това вероятно е причината и за медийната тишина, та властта да не бъде тревожена с журналистически въпроси по темата и да не се клати “стабилността” в държавата и туризма.

Междувременно разследването ни по темата продължава по следата на нови и още по-шокиращи данни за корупция, злоупотреба с власт и тясно преплитане на интересите на властимащите и разпространителите на дрога от групировките, контролиращи териториите по морските курорти. И ако властта прави всичко възможно да си спести горещото лято, маржът й за маневри застрашително се стеснява.

Вместо отворен финал 

На всички независими анализатори е напълно ясно, че в България днес тече усилено реставрация на най-тъмните времена на откритата, безконтролна и войнстваща организирана престъпност. С помощта на сформираната родна мафия в началото на 90-те години се разпределяше разграбването на националните ресурси, държеше се в състояние на перманентен страх и стрес населението и се осигуряваха свежи потоци от мръсни пари за властта и корупмпиране на обществото. 25 г. по-късно тези кошмарни времена са жестока реалност, с разликата, че мутрите еволюираха и освен улицата, вече контролират трите вида власти, диктуват дневния ред и управляват обществото, заедно с местните администрации по места. Покушенията срещу български журналисти през последните години остават категорично неразкрити и стават все по-тежки, нагли и кървави. Напълно нормално, имайки предвид, че поръчителите в повечето случаи са действащи политици, магистрати и кметове, а изпълнителите са техни подопечни мутренски бригади за мокри поръчки. Индикациите, които излъчва България към света са все по-мрачни и фрустриращи и твърдо слагат черна сянка на обреченост да бъдем някога добро и благоденстващо място за живеене. Рекордите, които държим са показателни, а те са първо място по корупция и последно по медийна свобода в Европа. Най-точната атестация за генетиката и същността на управляващите страната и перспективата, която тези структури чертаят пред българското общество.

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.