Изгоряла красота и любов от нашето минало

Изгоряла красота и любов от нашето минало
29-05-2020г.
33
Гост-автор

Автор: Петър Данаилов, ФБ

 

 

Готово...Оградиха го. Някой да знае нещо?

Мирише ми, че скоро багерът ще направи като с Тютюневия град в Пловдив. Знакова за София сграда ще изчезне без никой да може нищо да каже. Купища творчески потенциал ще бъдат изхвърлени на бунището на забравата. А е видимо готов театър, който не иска кой знае какви реконструкции, за да остане театър.

Красива театрална сграда с достатъчно обемни вътрешни пространства и достолепен външен вид, достоен да върши чудесна роля в културния живот на столицата ни. Имам само бегла представа за плановете за събарянето му - щял бил хотел да се строи тук, в стомано-бетонна и огледало-стъклопакетна форма - лош навик от изминалите 3 десетилетия.

Нарочно подпален и изгорял, за да изгуби стойност, тъжен бивш паметник на културата - читалище "Възраждане".
А можеше да бъде водещ оперетен театър, камерна опера, драматичен театър и пр.
Изгоряла красота и любов от нашето минало.

Това е моята първа сцена, на която в IV- ти клас пях като солист на хора на 3-то ЕСПУ " Марин Дринов". Сцената, която ме запали, на която се родиха първите ми мечти, от която чух първите аплаузи - награда за изпълнението ми. Сцена, на която завинаги оставих част от сърцето и душата си, която е била творческата искра за хиляди други човешки сърца. Сцена и вътрешни пространства, покварени от последвалата подигравка с това място, докато то дълги години беше центърът на порока "Син Сити".

От вдъхновяващ център на културата, бе преобърнат на душевна клоака. Винаги ми е било болно да я виждам така унизена тази величествена театрална снага. Сградата е мислена, построена и готова да бъде достолепен театър. Ще е жалко, ако рухне в интерес на бездушието на бъдещия строител.

Та...знаете ли нещо за скорошната й съдба?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.