Общият сценарий за изборите, ужасяващ демократите

Общият сценарий за изборите, ужасяващ демократите
29-05-2020г.
10
Гост-автор

 

 

 

Източник: politico.com

 

В началото на април Джейсън Фурман, висш икономист в администрацията на Обама, а сега професор в Харвард, говори чрез „Zoom“ пред голяма двупартийна група от висши служители от двете партии. Икономиката току-що беше закрита, безработицата се разрастваше и някои политици предвиждаха ера, по-лоша от Голямата депресия. Икономическата касапница, изглежда, ще обрече шансовете на президента Доналд Тръмп за преизбиране.

 

"Предстои да видим най-добрите икономически данни, които сме виждали в историята на тази страна", каза Фурман.

 

 

Всички изглеждаха озадачени и мислеха, че съм се объркал“, каза Фурман в интервю. Вместо да прогнозира продължителна икономическа катастрофа на ниво депресия, Фурман изложи подробен сценарий защо месеците, предхождащи изборите през ноември, могат да предложат на Тръмп възможността да се похвали с истината - за шокиращия брой работни места и за ръста на брутния вътрешен продукт.

 

Противоречивият начин на Фурман предизвика паниката сред някои демократи, особено възпитаниците на Обама. "Това е голямото ми притеснение", каза бивш служител на Белия дом на Обама, който все още е близък с бившия президент. Попитан за нивото на загриженост сред висшите партийни служители, той каза: „То е високо - високо, високо, високо, високо“.

 

А висшите представители на политиката в кампанията на Байдън се подготвят за есенния икономически дебат, който може да изглежда много по-различно от прогнозираното в началото на пандемията през март. „Те много добре знаят това“, заяви неофициален съветник.

 

Случаят на Фурман започва с предположението, че икономическият срив, предизвикан от пандемията през 2020 г., е категорично различен от Голямата депресия или Голямата рецесия, от които имаше бавно възстановяване.

Вместо това, според него, начинът да се мисли за текущото отпадане на икономиката, поне през първите две фази, е по-скоро като това, което се случва с процъфтяваща икономика по време и след природно бедствие: следва бърз спад на икономическата активност от бърз и стръмен отскок.

 

Рецесията на Covid-19 започна с внезапно затваряне на много предприятия, спад в потреблението в страната и масивно увеличение на безработицата. Но започвайки около 15 април, когато икономическото възобновяване започна да се разраства, но общият брой все още изглеждаше мрачен, Фурман забеляза някои данни, които сочат вида на възстановяване, което икономистите често виждат след ураган или катастрофа в целия отрасъл като нефтения разлив в Мексиканския залив

 

Потреблението и наемането започнаха да се отчитат „в брутно изражение, а не в нетно изражение“, каза Фурман, описвайки явлението като „частичен отскок“. Завръщането „може да бъде много бързо, защото хората се връщат към първоначалната си работа, те се обаждат обратно от отпуска си, вие отново поставяте светлините във вашия бизнес. Като се има предвид колко хора са разгневени и колко предприятия са затворени, можете да получите голям скок от това. Ще изглежда като „V“. "

 

Аргументът на Фурман не е толкова различен от този, направен от икономическите съветници на Белия дом и Тръмп, които прогнозираха експлозивно трето тримесечие, и старши съветник Джаред Кушнер, който заяви в края на април, че „надеждата е, че до юли страната наистина ще се разклати отново . " Длъжностните лица на Белия дом бяха развълнувани, когато чуха, че някои от възгледите им са одобрени от видни демократи.

 

"Напълно съм съгласен", отговори Лари Къдлоу, ръководител на Националния икономически съвет на Белия дом, в текстово съобщение, когато беше попитан за анализа на Фурман. „Q3 може да е най-доброто тримесечие на БВП от редовните данни. Супер голям растеж на втората половина, преминаващ към 4% или повече през 2021 г. “

 

„Аз казах същото по телевизията“, заяви Кевин Хасет, топ икономически съветник на Тръмп, който посочи анализ на Бюрото за конгреса в бюджета, предвиждащ 21,5 процента годишен темп на растеж през третото тримесечие. „Ако CBO е правилна, ще видим най-силното тримесечие в историята след най-слабото през Q2.

 

Питър Наваро, съветник по въпросите на търговията и производството на Тръмп, който е икономист от Харвард, каза, че „американците са без работа не поради някакви основни икономически слабости, а за да спасят американските животи . Именно това наблюдение ни дава най-добрия шанс и надежда за сравнително бързо възстановяване, докато икономиката се отвори отново. "

Отскокът няма да означава, че Тръмп е решил много основни проблеми. Откакто започна кризата, много работодатели фалираха. Потреблението и пътуванията вероятно ще останат по-ниски. Милиони хора в бизнеса на туризма ще трябва да търсят нови работни места в индустриите.

 

Сценарият би бил основен дългосрочен проблем за всеки президент. Но преди всичко, Тръмп може да бъде готов да се възползва от драматичните числа, произведени по време на фазата на частичен отскок, която вероятно ще съвпадне с четирите месеца преди ноември.

 

Това плаши много от демократите.

„Икономиката ще изглежда исторически ужасно през ноември“, казва Кенет Баер, демократичен стратег, който работи в ръководна роля в Службата за управление и бюджет при Обама. „Но що се отнася до дълбините на април, той ще бъде в подем - 12 процента безработица, например, е по-добре от 20, но исторически е ужасно. В деня на изборите ние демократите се нуждаем от избирателите да си зададат въпроса: „По-добре ли сте, отколкото преди четири години?“ Републиканците имат нужда от избирателите да си зададат въпроса: „По-добре ли сте, отколкото преди четири месеца?

 

Бившият служител на Белия дом на Обама каза: „Дори днес, когато сме на над 20 милиона безработни, Тръмп получава високи оценки за икономиката, така че не мога да си представя как ще изглежда, когато нещата вървят в друга посока. Не мисля, че това е предизвикателство за кампанията на Байдън.“

 „Начинът, по който Байдън говори за икономиката, не е обвързан само с кризата Ковид-19, но и с нещата, които Доналд Тръмп направи, за да подкопае работещите хора от деня, в който встъпи в длъжност“, заяви Кейт Бидингфийлд, заместник-ръководител на кампанията на Байдън.

От днес до деня на изборите ще има пет месечни доклада за работни места, които се публикуват в първия петък на всеки месец. Докладът от юни, обхващащ май, вероятно ще покаже още едно увеличение на безработицата. Но след това, Фурман прогнозира, ако повторното отваряне продължава, следващите четири доклада могат да бъдат блокбъстъри. „Лесно бихте могли да имате от 1 до 2 милиона работни места, създадени месечно в тези четири доклада преди ноември“, каза той.

 

Той добави: „И тогава към края на октомври ще постигнем растеж на БВП за третото тримесечие, при годишен темп, и може да бъде двуцифрен положителен икономически растеж. Така че това ще бъдат най-добрите работни места и растеж на числата досега. "

 

Фурман отбеляза, че има едно голямо  предупреждение: „Ако има втора вълна от вируса и наистина сериозен набор от блокировки, не бих очаквал да видя това. Но мисля, че най-вероятният случай е този, който току-що изложих. "

Когато Обама се кандидатира за преизбиране през 2012 г., по време на възстановяването от Голямата рецесия, той успя да отбележи, че равнището на безработица спада около 1 точка всяка година. Но при V-образно възстановяване би било много по-бързо. „Аргументът на Тръмп ще бъде той да произвежда най-бързия растеж на работните места и най-бързия икономически растеж в историята. Ако той има някаква способност да нюансира, той ще каже: „Все още не сме там, изберете ме, за да довърша работата“, каза Фурман. „Аргументът на Байдън ще бъде, че равнището на безработица е все още 12 процента и дори при тези милиони работни места ние все още намаляваме с 15 милиона работни места и единственият начин това да бъде фиксирано са новите икономически политики.“

 

Аустан Гулсби, предшественик на Фурман като председател на Съвета на икономическите съветници в Белия дом на Обама, заяви, че възстановяването ще бъде по-скоро като обратна отметка, отколкото на „V“, и че Байдън и демократите ще трябва да посочат, че предвидените за края на лятото и есента експлозивни числа няма да заличат всички щети.

 

Сенатор Крис Кунс, който е близък до Байдън, заяви, че проучва многобройни икономически прогнози и не е убеден, че V-образният отскок е сигурен. „Струва ми се малко вероятно, че през следващите няколко месеца ще имаме наистина стабилно възстановяване“, каза той. „Разбира се, всички се надяваме, че ще има. Честно казано, без значение как изглежда възстановяването, очаквам президентът Тръмп или да вземе кредит за неща, с които той няма нищо общо, или да избегне вина за неща, които е сам е причинил. "

 

Фурман е икономист, но имаше някои стратегически съвети за кампанията на Байдън. „Не правете прогнози, които могат да бъдат фалшифицирани“, каза той. „Аргументът, че сме в друга Голяма депресия, ще изглежда, че е надценен. Тръмп може да каже: „Два милиона смъртни случая не са се случили, Голямата депресия не е станала, ние постигаме голям прогрес.“

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.