Актуално
Гръцкото външно министерство протестира срещу решението на Турция да позволи в петък да се чете Корана във византийската църква "Св.София", която от 1935 г. е музей. Според Гърция използването на бившата църква "Божия премъдрост" е "неприемлив опит да се промени статута ѝ на паметник" и че това е "обида за религиозните чувства на християните по света".
Гърция протестира срещу четенето на Корана в "Св.София" в Истанбул

Гост-автор | 31/05/2020

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Източник: glasove.com

 

Гръцкото външно министерство протестира срещу решението на Турция да позволи в петък да се чете Корана във византийската църква "Св.София", която от 1935 г. е музей. Инициативата бе подкрепена от президента Реджеп Тейип Ердоган, който също се моли от Анкара, като това бе предавано онлайн. Събитието бе повод 567-та година от падането на Константинопол под властта на османските турци. След това катедралата от VI век е превърната в джамия.

Според Гърция използването на бившата църква "Божия премъдрост" е "неприемлив опит да се промени статута ѝ на паметник" и че това е "обида за религиозните чувства на християните по света".

В официалната позиция се припомня, че сградата е паметник на световното културно и историческо наследство под защитата на ЮНЕСКО и от 85 години не е храм.

"Още неднъж призоваваме Турция да уважава международните си задължения и да спре да поставя вътрешните съображения пред привилегированата роля на пазител на толкова важен монемунт като "Св. София", принадлежащ на цялото човечество", цитират текста гръцките медии.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 Други статии от този авторКоментари