СТРАШНА НОЩ В НЮ ЙОРК

СТРАШНА НОЩ В НЮ ЙОРК
02-06-2020г.
64
Гост-автор

Автор: Денис Фраевич

 

Прибирам се в пет часа сутринта, капнал от умора. Цяла нощ наблюдавам как хората разграбват града и полицията нищо не прави.

Започна с поредните протестни манифестации в Бруклин и Манхатън, които се превърнаха в масови грабежи и вандализъм. Модният район Сохо вече го няма. Той е напълно разграбен и там настана такъв произвол, че беше опасно за живота да си на улицата.

Всичко започна с разбиване на витрините по Бродуей. Тълпата бързо усети, че няма никаква ответна реакция и може да граби. Властта на града и щата подписа днес своето безсилие и отдаде Ню Йорк на мародерите. В града пристигнаха да разграбват от всички съседни щати – по улиците беше пълно с коли от Ню Джърси, Пенсилвания и даже чак от Мейн. Луксозни коли, мерцедеси по за сто бона.

Грабителите се придвижваха на малки мобилни групи със скейтове, велосипеди и скутери. След опустошаване на някоя улица, бързо се изнасяха на друга. Грабеха предимно облекла и обувки, особено модни сред черните, това което не им е нужно просто чупеха и разпиляваха – арт галерии, козметика, магазини за уреди и храна за домашни любимци. Ей така, заради справедливостта. Започваха с викове – „A, тези са расисти!” и разбиваха витрините, а след излизане оставвяха надписи "Fuck the police!" и "Kill cops!".

Улиците на Ню Йорк са отрупани със закачалки, кашони и всякакви опаковки...Черните по улиците с чували от нагребеното от никого не се страхуваха. Полицията не закача никого, очевидно им е дадена заповед да не докосват никого и да прибират само който посегне на полицай. Отвсякъде се чуваха взривове на избухващите резервоари на подпалени коли. Навсякъде е пълно с потрошена полицейска техника и оборудване в промишлени количества.

Ако вчера имах висок адреналин, днес към него се добави истински страх. Не смеех да снимам много, боях се от всички – и от тези, които грабят, и от тези, които трябва да ме защитават. Много от полицаите са на границата да не чуват какво им говориш.

А тълпата с чувалите може да се нахвърли върху теб, само защото си бял, крещейки лозунги за справедливост. Помежду си си казват "stay safe!”, което в настоящите условия звучи много мило. Трогателна грижа за ближния!

На разсъмване полицията взе под някакъв контрол ситуацията в Сохо. Пристигнаха стотици полицаи, затвориха всички улици, като оставиха няколко коридора за изтегляне на грабителите с чували до колите им.

„Справедливостта” накрая възтържествува.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Снимки: Денис Фраевич, ФБ

 

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.